Subota, 18 rujna, 2021

Chavezove izjave o svjetskim liderima: Bush smrdi, Obama je prevarant iz Afrike, Merkelova je kao i Hitler…

Nemojte propustiti

Hugo Chavez je bio poznat po mnogobrojnim kontroverznim izjavama koje je davao tokom 14-godišnje vladavine.

hugo-chavezVenecuelanski predsjednik Hugo Chavez (58), koji je preminuo u utorak poslije dvogodišnje borbe s rakom, bio je poznat po mnogobrojnim kontroverznim izjavama koje je davao tokom 14-godišnje vladavine.

Chavez je u govoru u Ujedinjenim narodima (UN) 2006. godine za bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha rekao: “Jučer je đavo bio ovdje. Baš ovdje. I danas se još osjeća smrad sumpora.”

Iste godine je, iznoseći mišljenje o Bushu, kazao: “Ti si alkoholičar, pijanica, lažov, nemoralna osoba, Mister Opasnost. Ti si ono najgore, psihološki bolestan čovjek.”

Ni za Bushovog ministra odbrane Donalda Rumsfelda nije imao bolje mišljenje. “Gospodar rata je Donald Rumsfeld, jedan od đavolovih pasa”, rekao je 2006. godine.

Obraćajući se američkom predsjedniku Baracku Obami na američkom samitu 2009. godine, Chavez je kazao: “Želim biti tvoj prijatelj”, ali je 2011. godine imao drugačije mišljenje: “Ti si prevarant. Idi i pitaj ljude u Africi koji možda vjeruju u tebe zbog boje tvoje kože, jer je tvoj otac iz Afrike. Ti si afrički potomak, ali si ti sramota svih tih ljudi.”

Napad na Angelu Merkel

Nekoliko dana prije latinoameričkog samita u Limi 2008. godine Chavez je optužio njemačku kancelarku Angelu Merkel za političku blizinu Adolfu Hitleru.

Za vrijeme redovnog nedjeljnog radiotelevizijskog obraćanja, Chavez je Merkel napao jer predvodi demokršćansku stranku (CDU), izjavivši kako jedna od dvije najveće njemačke stranke spada u “istu onu desnicu koja je podržala Hitlera i fašizam”.

“Gospođo kancelarko, idite u… Neću ništa više reći, budući da ste dama”, rekao je tada venecuelanski predsjednik.

Taj napad je imao konkretan povod, jer je Merkel južnoameričke šefove država i vlada pozvala da se distanciraju od Chaveza, budući da on nije “glas Latinske Amerike”.

Za bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira 2006. godine je rekao: “Ti si imperijalistički pijun. Idi pravo u pakao.”

Za kubanskog vođu Fidela Castra je, međutim, imao samo pohvale. “Ti si otac revolucije na ovom kontinentu, ti si naš otac”, kazao je 2007. godine prilikom posjete Kubi.

Bivšeg španskog premijera Josea Mariju Aznara nazvao je fašistom. “On je bio pravi fašista”, rekao je Chavez 2007. godine na jednom samitu, što je naljutilo španskog kralja Juana Carlosa i primoralo ga da uzvrati: “Zašto ne umuknete?”

Podrška Gaddafiju

Podržavajući bivšeg libijskog vođu Muammara Gaddafija, Chavez je 2011. godine rekao: “Bombardirati hrabar libijski narod da bi ga spasli? Kakva briljantna strategija lude imperije. Gdje su tu međunarodna prava? Ovo liči na eru pećinskog čovjeka.”

Za bivšeg diktatora Ugande Idi Amina je rekao: “Mislili smo da je kanibal. Sada nisam siguran. Možda je on bio veliki nacionalista, patriota.”

O ulozi kapitalizma u nepostojanju života na Marsu: “Uvijek sam govorio i mislio da ne bi bilo čudno da je postojala civilizacija na Marsu i da su onda možda tamo došli kapitalizam i imperijalizam i dokrajčili tu planetu.”

Za Sonyjeve konzole za video igre PlayStation je ocijenio da su “otrov”, koji djecu vodi “kapitalističkim putem u pakao” i da neke od njih uče djecu da ubijaju.

“Jednom su i moj lik postavili u igru kojoj je cilj bio pronaći me i ubiti”, rekao je Chavez.

U svojoj nedjeljnoj radio emisiji ”Halo, predsjedniče”, Chavez je pozvao venecuelanske proizvođače da prave obrazovne igračke i lutke s izgledom domorodačkog stanovništva kako bi zamijenili kapitalističke lutke poput Barbike, koje “nemaju ništa s venecuelanskom kulturom”.

Izražavajući nezadovoljstvo zapadnjačkim igračkama, Chavez se već ranije okomio na Nintendo, upozorivši da te igrice podstiču “sebičnost, individualizam i nasilje”.

Chavez je imao i svoje specifično mišljenje o bogatstvu. “Biti bogat nije lijepo, to nije humano”, smatrao je on.

Boreći se protiv raka, prošle godine je izjavio: “Ovo su teški dani, ali smo mi borci protiv nedaća. Ne mogu nastaviti biti isti onaj trkački konj kakav sam bio. Malo ću se odmoriti i opet ću biti dobro.”

(Agencije/Al Jazzera)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo