Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Chollet: Važne uloge vjerskih vođa u promicanju pomirenja, međusobnog povjerenja i dijaloga

Nemojte propustiti

Reis Kavazović poručio je da mir nema cijenu i da svi moraju biti uključeni u očuvanje mira u BiH, kako naši prijatelji izvana tako i mi u BiH i svi dobronamjerni ljudi.

U rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona danas su razgovarali Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema u BiH, nadbiskup vrhbosanski Tomo Vukšić i Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, sa Derekom Cholletom, višim političkim savjetnikom američkog državnog sekretara Anthony Blinkena.

Nakon sastanka, Chollet se oglasio na svom zvaničnom Twitter profilu.

– Sastao sam se sa liderima bh. vjerskih zajednica u znak priznanja važne uloge vjerskih vođa u promicanju pomirenja, međusobnog povjerenja i dijaloga – napisao je Chollet.

Reis Kavazović poručio je da mir nema cijenu i da svi moraju biti uključeni u očuvanje mira u BiH, kako naši prijatelji izvana tako i mi u BiH i svi dobronamjerni ljudi.

Jakob Finci istakao je da očito mi sami nemamo rješenja.

“Ovi stranci koji dolaze očekuju od nas rješenja. Mi nemamo rješenja i to je glavni problem. Pokazalo se da ima puno volje – dodao je Finci i kazao da izbori 2022. godine trebaju biti održani te se osvrnuo na izmjene Izbornog zakona.

– Sjetite se da smo po ovakvom Izbornom zakonu imali izbore i ranije i nikome nije smetalo to. Ako smo mogli imati izbore po ovakvim pravilima igre, zašto ih ne bismo imali opet. Mi imamo vremena do maja 2022. Onda je bolje ove izbore proživjeti po istim pravilima. Znamo da su u suprotnosti Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, ali bilo je i ranije. Kolega Sejdić i ja čekamo 12 godina na implementaciju presude – zaključio je Finci.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BiH i dalje pod meteoalarmom zbog snijega i vjetra, a tek treba početi padati: Meteorolog Sladić u sat precizirao kada danas stiže u Sarajevo!

Upaljen je žuti meteolaram za dio Bosne i Hercegovine. U regijima Foča, Trebinje i Višegrad očekuju se udari vjetra...

Možda vas zanima i ovo