Utorak, 15 lipnja, 2021

Christian Schwarz-Schillin direktan: “Koristi se Čovićev narativ, Schmidt će biti vrlo dobar visoki predstavnik, ni mene nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a”

Nemojte propustiti

“Christian Schmidt je snažna ličnost i donosit će svoje odluke sam”, kaže nekadašnji visoki predstavnik te ističe da je Rusija godinama bila protiv svega i svačega i nakon svakog sastanka PIC-a imala je svoje zasebno mišljenje u komunikeu, koje do sada uopće nije bilo važno.

Izbor Christiana Schmidta za visokog predstavnika “bila je odlična odluka”, smatra nekadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling. To se, kako naglašava, ne bi desilo da nije bilo “jake podrške kabineta kancelarke Angele Merkel”.

– Ne želim ovim reći da sadašnjii visoki predstavnik Valentin Inzko nije sve pokušao kako bi riješio veliki broj otvorenih pitanja u BiH, ali nadam se kod Schmidta većoj podršci međunarodne zajednice, a time i većem uspjehu – kaže.

Schwarz-Schilling je uvjeren da će Schmidt biti “vrlo dobar visoki predstavnik, koji vrlo dobro zna da je put BiH do demokratije i vladavine prava još dug”.

ZASEBNO MIŠLJENJE

– Za ovo je Bosni i Hercegovini potrebna stručna pomoć međunarodne zajednice. Egoizam stranaka, a posebno vodstva tri nacionalne etničke grupe, koje misle samo na vlastitu dobrobit, najveća su prepreka na putu ka Evropi – smatra ovaj prekaljeni njemački političar.

Schwarz-Schilling ističe i da je “važno konačno iskoristiti pogodan moment i zajedničke napore EU i SAD za rješavanje situacije na Balkanu, a siguran sam da je Schmidt pravi čovjek za to”.

Reakcija Rusije bila je predvidljiva i ne iznenađuje ga, kaže Schwarz-Schilling.

– Pored toga, ona sada pokazuje kako su sve glasine iz januara o saradnji Njemačke i Rusije na štetu BiH bile obična izmišljotina – ističe i dodaje da zbog toga Schmidtova pozicija nije i neće biti oslabljena.

ZAŠTO BI BILA?

– Rusija je godinama bila protiv svega i svačega i nakon svakog sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC) imala je svoje zasebno mišljenje u komunikeu, koje do sada uopće nije bilo važno.

ZAŠTO BI SADA BILO DRUGAČIJE?

– Zaista ne vidim razlog zašto bi Rusija i Dodik u ovom slučaju imali utjecaj. Čak sam se morao nasmiješiti kad sam pročitao da sada koriste isti narativ kao Čović, riječ “legitimno”. Za sve što se nekome ne sviđa, kaže se da je nelegitimno. Baš je to praktično! – ističe Schwarz-Schilling u intervjuu za Politicki.ba.

– Budući da je inače cijela međunarodna zajednica za visokog predstavnika, posebno SAD, ne vidim slabljenje, pogotovo jer je Christian Schmidt iskusan njemački političar – dodaje on.

Sa ili bez Schmidta, Schwarz-Schilling je uvjeren da “Rusija neće prestati ugrožavati ​​stabilnost na Balkanu, što i čini već godinama”.

– To je njeno oružje u borbi s Evropom i vrlo ga dobro koristi preko Dodika i Vučića. Mislim da Rusija trenutno ima druge prioritete. Za dvije sedmice će ona biti jedna od glavnih tema na samitu NATO-a.

Schwarz-Schilling podsjeća da ni njega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN-a.

– Ali, to me nije spriječilo da djelujem kao visoki predstavnik. Odluka SB PIC-a jednostavno je primljena na znanje u UN-u. Za imenovanje visokog predstavnika nije potreban formalni akt UN-a. PIC u tome igra glavnu ulogu, a čak ni njegova odluka ne mora biti jednoglasna, kako nam pokazuju mnogi komunikei PIC-a, s kojima Rusija nije bila saglasna.

To što Rusija pokušava da to postavi kao uslov je u njenom vlastitom interesu, jer bi tada htjela staviti veto na mnoge odluke PIC-a. Ali, tu neće imati uspjeha – kaže on.

OČAJAN POKUŠAJ

Osvrćući se na Dodikovo ponašanje, Schwarz-Schilling kaže da se radi o „vrlo očajnom pokušaju da uz pomoć Rusije blokira put BiH u Evropu, iako Dodik sam tvrdi suprotno“.

– RS već godinama nije prihvatila i priznala ni Inzka. Ovdje će ulogu od velike važnosti imati zajednička akcija i stav EU i SAD-a koji podržavaju OHR – kaže Schwarz-Schilling i dodaje da je Schmidtu, kao dugogodišnji politički prijatelj, “dao i pokoji savjet”.

– Ali, Christian Schmidt je snažna ličnost i donosit će svoje odluke sam – zaključuje Schwarz-Schilling u razgovoru za Politicki.ba.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo