Srijeda, 16 lipnja, 2021

Cigarete “ubijaju” želju za fizičkom aktivnošću

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Već je poznato da cigarete loše utiču na zdravlje, ali nova studija pokazala je i da one pušačima “ubijaju” motivaciju i želju za fizičkom aktivnošću.

Istraživači sa Univerziteta u Brazilu otkrili su da su pušači manje fizički aktivni od nepušača, kao i da imaju manje motivacije da budu aktivni.

U studiji brazilskih naučnika učestvovalo je 60 pušača i 50 nepušača. Učesnici su nosili brojač koraka najmanje 12 sati tokom šest dana, kako bi istraživači dobili podatke o njihovoj fizičkoj aktivnosti.

“Pored lošijeg funkcionisanja pluća, kapaciteta vježbanja, kvaliteta života, simptoma anksioznosti i depresije, pušači svakodnevno manje hodaju od onih koji ne puše”, rekla je jedna od autorica studije, dr. Karina Furlaneto.

Nikotinski zavisnici koji su učestvovali u studiji češće od nepušača su prijavljivali da osjećaju umor i da nemaju želju da budu fizički aktivni.

U istraživanju provedenom 2012. godine dokazano je da fizička aktivnost pomaže pušačima da smanje zavisnost od nikotina i prestanu da puše.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo