Srijeda, 22 ožujka, 2023

Cijeli Meksiko u strahu: Vlada već počinje s pripremama ukoliko Trump pobjedi na izborima

Nemojte propustiti

Stručnjaci očekuju da će meksičke vlasti poduzeti hitne mjere već u srijedu ujutro kako bi spriječile drastičan pad vrijednosti meksičkog pezosa ako na izborima u utorak pobijedi Donald Trump, što je scenarij koji je guverner centralne banke u toj državi opisao kao potencijalni ‘orkan’, objavio je CNN.

Pezos bi mogao pasti, procjenjuje se, čak 30 posto u srijedu u slučaju da u Bijelu kuću uđe Trump.

Njegova restriktivna trgovinska politika, uvođenje carina na meksičku robu, mogla bi snažno pogoditi Meksiko. On se protivi sporazumu o slobodnoj trgovini NAFTA koji je sada na snazi.

Također, najavio je uvođenje poreza na doznake koje iz SAD-a svojim obiteljima šalju Meksikanci koji tamo rade (a ove se godine očekuje da bi mogle dosegnuti ukupno 28 milijardi dolara, što je više od zarade Meksika na izvozu nafte), javlja CNN, podsjećajući i na Trumpovu najavu o gradnji zida između dvije države što bi trebao platiti Meksiko.

Meksičke vlasti su prošle sedmice objavile da imaju plan akcije za slučaj Trumpove pobjede, ali nisu objavili detalje.

Stručnjaci kažu da imaju dvije opcije: dizanje kamatnih stopa ili prodaju dijela deviznih rezervi u dolarima kako bi kupili pezose, što bi trebalo smanjiti pad vrijednosti meksičke valute.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo