Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Cijena goriva u Bosni i Hercegovini bi uskoro mogla značajno pasti!?

Preporučeno

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za FTV kaže da trenutno imamo rekordno nisku cijenu nafte na globalnim tržištima.

Iako je BiH po svim standardima milju udaljena od svijeta, preočigledno je da nas se itekako tiče svjetska ekonomija.

Korijen problema je daleko od nas, ali se uspješno preslikava na našem terenu, a naše vlasti sjede i gledaju kako se boje razlijevaju po bh. građanima. Pa kad se promijeni situacija u svijetu, valjda će i u Bosni i Hercegovini.

Upravo se čita:  Mogli bi vam zatrebati kišobrani: Evo kakvo će vrijeme biti za vikend

Ekonomski analitičar Admir Čavalić za FTV kaže da trenutno imamo rekordno nisku cijenu nafte na globalnim tržištima.

“Ova anticipacija recesije, neke mjere Bidenove administracije i niz nekih drugih faktora su to uvjetovali. Sa druge strane imamo relativno zatvoreno tržište nafte i naftnih derivata ne samo za BiH, nego i čitav region, ali posebno za BiH. Mi ovisimo o četiri neka ključna veledistributera što znači da je vrlo teško govoriti o slobodno tržištu, odnosno da zakoni ponude i potražnje vrijede kako mi očekujemo. Građani to vrlo brzo prepoznaju. Kada raste cijena nafte na globalnom tržišti, dođe vrlo brzo do poskupljenja na domaćem tržištu. Kada sa druge strane pada cijena nafte tržište ne reaguje jer je monopolistička konkurencija prisutna, odnosno ne postoji tržište koje bi adekvatno reagovalo an svjetske tokove. Zbog toga mi ne osjetimo te benefite pada cijena nafte, ali s druge strane to govori da vjerovatno gorivo na domaćim pumpama neće ići na famozne četiri marke i vjerovatno smo postigli neke plafon cijene. Sada očekujem pad cijena goriva na domaćem tržištu.”

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

Smatra da bi pad cijena mogli očekivati u roku od mjesec dana.

“Ako se zadrži ova cijena nafte na globalnom, ako ne dođe do nekih iznenađenja. zima je nepredvidiva. Ali ako se zadrži status quo u roku od mjesec dana se nešto mora promijeniti, pa čak i ranije.”

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Dobre vijesti za bh. dijasporu koja živi u ovoj europskoj državi: Usvojen važan sporazum o vozačkim dozvolama između Bosne i Hercegovine i Italije

Danas je, nakon 12 godina neuspješnih pokušaja usaglašavanja, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog ministra komunikacija i prometa...

Još vijesti za vas