Subota, 15 svibnja, 2021

Cijena nafte u padu zbog vijesti iz Kine

Nemojte propustiti

Cijene sirove nafte u utorak su bile u padu, nakon vijesti da je aktivnost kineskog prerađivačkog sektora smanjena, što ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede.

nafta busotinaJačanje dolara, koji je u ponedjeljak pao poslije slabih podataka o prerađivačkom sektoru SAD-a, takođe se odrazilo na cijene nafte, koja u dolarima postaje skuplja, što smanjuje tražnju, prenosi agencija France Presse.

Američka “laka” nafta za isporuku u julu pala je na Merkantilnoj berzi u New Yorku za 41 cent na 93,04 dolara po barelu. Istovremeno je barel sjevernomorske nafte tipa “brent” na berzi u Londonu pojeftinio za 26 centi na 101,80 dolara.

– Ekonomski rezultati iz Kine obaraju cijene. Kineska privreda se po svoj prilici hladi, a to podstiče zabrinutost oko tražnje – rekao je France Pressu jedan od direktora firme Purvin & Gertz iz Singapura Victor Schum.

Aktivnost kineskog prerađivačkog sektora smanjena je u maju više nego što se prvobitno mislilo, saopćila je u ponedjeljak banka HSBC, potvrđujući prvi pad aktivnosti u posljednjih sedam mjeseci.

Konačni indeks menadžera nabavke (PMI), kog obračunava HSBC, iznosio je prošlog mjeseca 49,2 poena, što je najniži nivo u posljednjih osam mjeseci i niži u odnosu na 49,6 poena, koliko se prvobitno mislilo da je indeks iznosio u maju.

Kineska privreda, druga po veličini u svijetu, napredovala je prošle godine za 7,8 posto, što je najslabiji rezultat u posljednjih 13 godina. Privredni rast Kine, za koji se očekuje da će nadoknaditi slabe ekonomske rezultate u evropskim zemljama, pomno se prati na tržištima, budući da utiče na globalne cijene nafte.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo