Srijeda, 4 listopada, 2023

Cijene divljaju: Odmah zabraniti izvoz oblovine i peleta

Preporučeno

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da će ove sedmice sačiniti odluku o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, uz nadu da će Savjet ministara za 15 do 20 dana donijeti takvu odluku.

BiH što prije treba da zabrani izvoz oblovine, ogrijevnog drveta i peleta, što bi za rezultat imalo kako bolju snabdjevenost domaćih prerađivača i građana, tako i pad cijena ovih energenata.

Iz Privredne komore RS ističu da ogrevno drvo i pelet poskupljuju po inerciji, i više nego što je opravdano.

Upravo se čita:  Filandra za BHRT: Događaji na Kosovu umanjuju Vučićevu poziciju apsolutnog kontrolora cjelokupnih procesa na Balkanu ...

“Ovakvo stanje je nametnulo tržište. Zbog nestašice se malo pravi panika što, uz povećanu tražnju, diže cijenu ovih energenata. Bilo bi dobro da se zaustavi njihov izvoz dok se ne stabilizuje domaće tržište, pa ni cijene neće biti ovako visoke”, kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja šumarstva i prerade drveta Lazo Šinik.

Dodaje da bi se zabranom izvoza drvnih sortimenata poboljšala snabdjevenost naših prerađivača.

“Krajem prošle godine ocijenjeno da treba učiniti nešto da se pokrene inicijativa za zabranu izvoza oblovine, a izbijanjem ukrajinske krize u prvi plan je izbio problem snabdjevenosti energentima. Svakako, o izvozu se može razmišljati nakon što se podmire potrebe domaćih kupaca”, ističe Šinik.

Upravo se čita:  Oduzeta velika količina novih autodijelova, procjenjuje se da vrijede oko 360.000 KM

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopštili su da će ove sedmice sačiniti odluku o privremenoj zabrani izvoza oblovine, ogrevnog drveta i peleta, uz nadu da će Savjet ministara za 15 do 20 dana donijeti takvu odluku.

Podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je za četiri mjeseca 2022. izvezeno ogrevnog drveta u vrijednosti skoro 29,2 miliona KM, što je za 19,9 odsto više nego u istom periodu lani. U ovoj godini izvezli smo peleta za 9,56 miliona KM ili 91 odsto više nego za četiri mjeseca 2021, dok je neobrađenog drveta za četiri mjeseca ove godine izvezeno u vrijednosti od 16,55 miliona KM ili čak 365 odsto više nego u istom periodu 2021.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo