Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Cijene energenata konačno počele padati: Da li su bh. građani plitkog džepa?

Preporučeno

– Sipam za 30 maraka svaki drugi dan i svejedno mi je. Bilo marku i po, tri ili četiri, uvijek 30 maraka sipam.

Dugo je trebalo da litra dizela na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini ponovo bude ispod tri KM. Mnogi građani kažu da im je svejedno. Većina njih konstantno gorivo sipa za isti iznos kao i ranije, jer i ona stara cijena je bila previsoka.

Evropska unija je ograničila cijenu ruske nafte, a barel je sada 60 dolara. No, očekivano Rusija nije saglasna, pa je sada na svjetskom tržištu ponovo rast cijena crnog zlata. Do sada su se svjetska kretanja itekako odrazila na BiH, sada jedni prognoziraju da ovo ne treba da značiti da će doći do poskupljenja u narednom periodu. No, to će u konačnici ovisiti od odluke Rusije.

Upravo se čita:  Promjene u tradiciji: Mladoženje u BiH preuzimaju prezime supruge

– Sipam za 30 maraka svaki drugi dan i svejedno mi je. Bilo marku i po, tri ili četiri, uvijek 30 maraka sipam. Nadamo se da će pasti cijene goriva. Kažu da je ta neka kriza kulminirala, da će sada biti normalne cijene možda dvije ili dvije i po marke, govori jedan od konzumenata usluga benzinske pumpe iz Sarajeva.

– Ništa, legendo, uvijek isto, kad hoće, poskupe, kad hoće, spuste, uzimaju lovu i eto, rekli su nam građani.

Upravo se čita:  Kilogram pšenice jeftiniji od kifle u pekari

Sa stanovišta struke, komentar za Oslobođenje dao je Almir Bečarević.

– Vjerovatno će građanima nelogično zvučati, ali očekuje se reakcija Moskve na ovo limitiranje, tako što će prestati isporučivati naftu prema Evropskoj uniji, svima onima koji ne budu poštovali te odluke. Danas već vidimo da cijena barela nafte ide ka porastu. Očekujemo u narednom periodu, ali teško je reći u kojem procentu, da će doći do određenih korekcija, to je sigurno. Očekuje nas jedan turbulentan period, tako da niko sa sigurnošću ne može tvrditi šta će biti u narednih tri do šest mjeseci, kazao je Bečarević.

Upravo se čita:  Tuga u Sarajevu: Tromjesečna beba preminula u dječijem domu na Bjelavama

Bečarević je prokomentarisao i kretanje cijene gasa na svjetskom tržištu.

– U posljednji mjesec značajno je pala cijena, dok je u proteklih devet mjeseci sa 120 pala na 85 dolara po barelu. Ta cijena je danas. Druga stavka koja utječe na cijenu gasa je dolar, koji je također pao u odnosu na konvertibilnu marku, što također znači da bi s početkom 2023. godine moglo doći do jeftinijeg gasa. Međutim, ako se bude formula promijenila da se cijena gasa formira na bazi prosjeka po cijeni sa berzi, to bi bilo katastrofalno, rekao je on.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

Dedo Šemso iz Sarajeva prije tri mjeseca izgubio je suprugu. Sa suzama u očima otvara vrata njene sobe i...

Još vijesti za vas