Petak, 18 lipnja, 2021

Cijene ljetovanja: Hrvatska skuplja od Španije, Grčke i Turske

Nemojte propustiti

Hrvatska je za turiste skuplja od Španije, Grčke i Turske, pokazalo je istraživanje njemačkog autokluba ADAC.

kreta grèka ljeto plaža------2 stupca colorekonomijaIstraživanje je sprovedeno u 50 evropskih turističkih mjesta u 10 zemalja – Bugarskoj, Turskoj, Grčkoj, Španiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Holandiji, Francuskoj, Italiji i Danskoj.

Upoređivale su se cijene vanpansionskih troškova jedne porodice sa dvoje djece na godišnjem odmoru.

Cijene su podijeljene u četiri kategorije – jelo i piće (tjestenina, koka-kola…), šoping (sunčane naočare, japanke…), informacije i slobodno vrijeme (ležaljke na plaži, novine, baterije), te zdravlje i lična higijena (mlijeko za sunčanje, pasta za zube…).

Potrošačka korpa se sastojala se od 34 proizvoda, a u prosjeku je iznosila 174,74 eura.

Hrvatska, u kojoj su ADAC-ovi inspektori obišli Lopar, Omiš, Bol na Braču, Bašku i Umag, uspjela se ”ugurati” u pet zemalja sa troškovima ispod te granice.
Naime, potrošačka korpa u Hrvatskoj iznosila je 164, u Španiji 159, Grčkoj 150, Turskoj 147, a u Bugarskoj samo 122 eura.

Sa druge strane, najskupljom turističkom zemljom pokazala se Danska, sa ukupnim troškom korpe od čak 223 eura, odnosno oko 100 eura više nego u najjeftinijoj Bugarskoj i oko 60 evra skupljom od Hrvatske.
Slijede Italija sa 208 eura troškova, pa Francuska (200 eura), Holandija (192 eura) i Njemačka (185 eura).

Za Hrvatsku su naveli da je povoljna, kao i Grčka i Španija, s time da su naglasili da se u Hrvatskoj može jesti i piti za vrlo malo novca.

Čak su i proizvodi za zdravlje i ličnu higijenu bili povoljni. U Loparu, Omišu i Bolu na Braču ispitivači su nailazili na povoljne cijene, dok su u Baški na Krku, kao i u Umagu bile prosječne.

Ipak, poredeći najjeftinije i najskuplje destinacije po pojedinim proizvodima, najjeftinije pivo Nijemci su našli upravo u Baški.

U ovom turističkom mjestu na ostrvu Krku, pivo su kupili za 1,07 eura, za šta su na francuskoj rivijeri platili nevjerovatnih 6,06 eura, ili šest puta više.

Izvor: Agencije/Nezavisne novine

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo