Subota, 2 prosinca, 2023

Cijene ogrjeva u BiH “eksplodirale”: Trgovci izbacuju pelet iz ponude!

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

– Naša kompanija već sedam dana pelet nikako nema u ponudi. Mi nemamo svoju proizvodnju, već vršimo distribuciju, a najniža cijena koju smo uspjeli dobiti je 950 KM po toni, bez uračunatog prijevoza – kazali su iz sarajevske firme “Drvosječa”

Cijene peleta u našoj zemlji eksplodirale su od početka godine, a tona sada košta i do 1.050 KM. Poređenja radi, samo mjesec ranije cijena peleta je iznosila 640 KM po toni.

Međutim, građanima cijene neće predstavljati jedini problem, jer bh. distributeri izbacuju pelet iz ponude i upitno je do kada će grijanje na pelet biti moguće.

U razgovoru za „Avaz“ Muhamed Helać iz kompanije „Drvosječa“, koja je ovlašteni distributer peleta u BiH, kaže da već nekoliko dana pelet uopće nemaju u ponudi.

Upravo se čita:  Kolike su trenutne cijene peleta, drva, uglja: Hoće li biti poskupljenja?

– O cijenama je nezahvalno govoriti u ovom trenutku iz razloga što će biti bitno samo da peleta ima. Naša kompanija već sedam dana pelet nikako nema u ponudi. Mi nemamo svoju proizvodnju, već vršimo distribuciju, a najniža cijena koju smo uspjeli dobiti je 950 KM po toni, bez uračunatog prijevoza.

Sve to bi u našoj kompaniji dovelo do toga da tona košta više od 1.000 KM, što je našu upravu navelo da pelet izbaci iz ponude. Trudimo se da kod nas ogrjev bude što jeftiniji, a cijena od 1.000 KM je basnoslovna za naš standard življenja – objašnjava nam Helać.

Upravo se čita:  Bingo objavio nove cijene goriva na svojim pumpama

Smatra kako je zabrana izvoza trebala biti produžena do kraja godine.

– Prva zabrana izvoza trajala je do 24. septembra, nakon čega je ona produžena do kraja oktobra. Međutim, iz tog produžetka zabrane je izuzeto drvo, dakle ogrjevno drvo se nekontrolirano izvozi, na granicama su velike kolone šlepera koji izvoze ogrjevno drvo, a ogrjevno drvo je samo po sebi dobrim dijelom služilo kao sirovina za pelet. Sada smo ušli u još veću nestašicu za sirovinom za pelet, što je, naravno, povisilo njegovu cijenu – kaže Helać.

Upravo se čita:  Obavijest za sve koji ne posjeduju ACC tag: Uskoro nećete moći izaći na jednom naplatnom mjestu u FBiH

Dodaje kako je otkupna cijena peleta u Italiji 730 eura te da svako preduzeće želi profitirati, što nije protuzakonito, jer marža nije ograničena na ovu vrstu robe.

Helać navodi kako je prošlog mjeseca održan seminar u Jajcu na kojem su prezentirane prognoze stručnjaka iz EU za energetiku koji smatraju da će ova kriza potrajati pet do šest godina.

– Mi svakako savjetujemo svojim potrošačima da potraže alternativu i vide šta je njima najjednostavnije, jer će se ubuduće vrlo teško dolaziti do peleta – zaključuje Helać.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

BH Meteo: Noćas će temperature pasti za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne!

Večeras i u noći na nedjelju (03.12.) očekuje nas nagli pad temperature! Temperatura će u većini mjesta pasti na...

Možda vas zanima i ovo