Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Cijene pšenice snažno porasle nakon ruskog napada, prijeti li svijetu glad?

Autor:N.N.

Nemojte propustiti

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz regiona Crnog mora mogao da podigne potražnju za glavnim sastojkom hljeba iz Sjedinjenih Država i Kanade.

​Eskalacija tenzija između velikih svjetskih dobavljača hrane Rusije i Ukrajine vjerovatno će primorati kupce pšenice, kukuruza i suncokretovog ulja da traže alternativne isporuke.

Poremećaj bi mogao da podstakne svjetske cijene hrane koje su već blizu višegodišnjih maksimuma, upozoravaju stručnjaci.

Na ove dvije zemlje, pokazuju trenutno dostupni podaci, otpada oko 29% svjetskog izvoza pšenice, 19% svjetskih zaliha kukuruza i 80% svjetskog izvoza suncokretovog ulja.

Upravo se čita:  U BiH će uskoro biti podijeljeno 140 miliona KM pomoći: Evo ko ima pravo i koliko može dobiti novca

Trgovci su zabrinuti ova situacija moglo da utiče na kretanje usijeva i da bi moglo primorati uvoznike da zamijene zalihe iz regiona.

“Prekidi u snabdijevanju iz regiona Crnog mora će uticati na ukupnu globalnu dostupnost”, rekao je Fin Zibel, ekonomista za agrobiznis.

“Kupci na Bliskom istoku i u Africi će tražiti alternativne izvore”.

Podaci o transportu kompanije Refinitiv pokazali su da je oko 70% ruskog izvoza pšenice otišlo kupcima na Bliskom istoku i u Afriku 2021.

Upravo se čita:  SIPA pretresa na više lokacija u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i na Palama

Trgovci kažu da su neki kupci već preusmjerili brodove drugim dobavljačima zbog zabrinutosti da bi izbijanje rata dovelo do dugih kašnjenja utovara.

“Brodovi izbjegavaju da uđu u Crno more zbog ratnog rizika”, rekao je trgovac u Singapuru, dodajući da “već dolazi do poremećaja u snabdijevanju”.

Analitičari su upozorili da bi nedostatak zaliha iz regiona Crnog mora mogao da podigne potražnju za glavnim sastojkom hljeba iz Sjedinjenih Država i Kanade.

Svjetske cijene hrane lebde na najvišem nivou u posljednjoj deceniji, vođene snažnom potražnjom za pšenicom i mlječnim proizvodima.

Upravo se čita:  Udruženje oboljelih od melanoma inicirat će zabranu solarija u FBiH

U utorak su fjučersi na pšenicu u Čikagu porasli za više od 2%, a kukuruz je dostigao sedmomjesečni maksimum, a soja je takođe u porastu.

Sva tri ključna sastojka za hranu i stočnu hranu su porasla za oko 40% u odnosu na najniže vrijednosti iz 2021. godine, što je povećano padom proizvodnje i snažnom potražnjom.

Upravo je skočila i cijena pšenice u Evropi na rekordne nivoe. Dodatno, Rusija je do daljeg obustavila saobraćaj trgovačkih brodova u Azovskom moru, prenosi Telegraf.

Pročitajte još

Izdvajamo

Policija jučer zaustavila deset vozača bez vozačke dozvole

Deset osoba isključeno je iz saobraćaja zbog upravljanja motornim vozilom bez položenog vozačkog ispita U protekla 24 sata na području...

Možda vas zanima i ovo