Ponedjeljak, 16 svibnja, 2022

CIK usvojio Pravilnike i Uputstva u vezi izbornog procesa

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Centralna izborna komisija usvojila je Pravilnike i Uputstva u vezi sa izborima u oktobru 2022. godine sa šest glasova za.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a kazao je da će putem elektronske aplikacije biti omogućena prijava biračima, ali da se mora utvrditi autentičnost na osnovu dokaza o tačnoj adresi prebivališta, kao i važećeg ličnog dokumenta.

„Mi smo se suočili sa ogromnim brojem lažnog prijavljivanja i krađom identiteta i prijavljivanje iz mesara, pekara, autoservisa. Gledali smo kako da nađemo balans, ali imamo izričitu zakonsku odredbu da smo mi odgovorni za tačnost, ažurnost i ukupni integritet Centralnog biračkog spiska. Mi smo pristupili da uradimo šta možemo da budemo odgovorni i tačni“, kazao je Arnautović.

Član CIK-a Željko Bakalar kazao je da izražava rezervu prema dužini roka za prijavu za birače van BiH, jer se poklapa sa danom kad se zaključuje centralni birački spisak.

“Imamo i žalbeni rok i smatram da su time ugroženi rokovi za dostavu glasačkog materijala, ali ukoliko većina podržava neću praviti problem jer smo uveli novine i inovirali cijeli proces registracije”, kazao je Bakalar.

Kada je riječ o Prijedlogu Pravilnika o upotrebi i izradi izvoda iz Centralnog biračkog spiska pet članova CIK-a je glasalo za dok je Vlado Rogić glasao protiv.

Putem telefona izjasnio se i član CIK-a Ahmet Šantić koji je podržao sve tačne dnevnog reda.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Stjepan Mesić: Opstanak BiH se dovodi se u pitanje, za to je Zapad kriv

Mesić je kazao kako bi Visokog predstavnika, prije svega, trebala podržavati njegova država, potom EU i Amerika. "Bosna i Hercegovina...

Možda vas zanima i ovo