Subota, 27 studenoga, 2021

Ciklon hara Indijom, poginulo najmanje deset osoba

Nemojte propustiti

Najmanje deset osoba je poginulo u naletu snažnog ciklona Phailin u Indiji, koji je zahvatio istočnu obalu ove zemlje, a evakuisano je oko milion ljudi.

Oluja, koja je sinoć zahvatila istočnu obalu zemlje, najsnažnija je u posljednjih 14 godina a udari vjetra dostižu i do 200 kilometara na čas.

Indija je pred naletom ciklona proglasila najviši stepen uzbune.

Šef spasilačke ekipe u indijskoj državi Orisa, Pradipta Kumar Mohapatra rekao je da je gotovo čitava zona kojoj je prijetila opasnost od naleta ciklona evakuisana.

“Evakuisali smo više od 861.000 ljudi. To je najvjerovatnije najveća evakuacija ljudi u istoriji Indije”, naglasio je Mohapatra.

On je dodao da je prema preliminarnim informacijama u državi Orisa poginulo troje ljudi, dok je u susjednoj državi Andra Pradeš gdje je svoje domove napustilo blizu 100.000 ljudi, poginulo najmanje sedam lica.

Pojedini regioni ostali su bez struje pa je teško ustanoviti tačan broj žrtava i materijalne štete.

Indija je mobilisala vojne snage za pružanje pomoći, a indijski Crveni krst stavio je u pripravnost timove u državama Orisa, Andra Pradeš i Andamani Nikobari.

indija

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo