Utorak, 18 svibnja, 2021

Činite li i vi ove greške prilikom sušenja kose?

Nemojte propustiti

Većina nas sušenju kose fenom prilazi s jednakom dozom ‘uzbuđenja’ kao kada, primjerice, peremo zube ili ispunjavamo formulare za povrat poreza – to je nešto što naprosto moramo napraviti.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

No, bol u zglobovima i vratu uzrokovana dugotrajnim stajanjem u nezgodnim pozicijama ne moraju biti naša sudbina. Velika je vjerojatnost da i vi sami radite neke od uobičajenih grešaka prilikom sušenja kose, pa se stručnjakinja po pitanju lijepog izgleda koja uređuje mnoge poznate osobe, Eva Scrivo, u svojoj knjizi osvrnula upravo na ovaj problem.

Činite li i vi neke od ovih uobičajenih grešaka?

Prije svega, ne razdvajate kosu
Prebacivanje kose preko kade i sušenje dok vam se ne zavrti u glavi nije baš dobra metoda. Pored sebe držite kopčice za kosu kojima ćete ju pridržavati nakon što je horizontalno razdvojite u najmanje tri dijela, što će vam uvelike olakšati posao.

Stojite dok sušite kosu
‘Jedan od najboljih savjeta koje mogu dati jest da sjedite dok sušite kosu. Nećete vjerovati koja je razlika’, tvrdi Scrivo. Kada ste se udobno smjestili u stolcu, posve se sigurno nećete umoriti od stajanja i sušenja, pa ćete očuvati zdravlje svoje kralježnice.

Držite četku u krivoj ruci
Mnoge žene drže fen dominantnijom rukom, a s onom slabijom četkaju kosu. Dobit ćete bolje rezultate ako snažnijom rukom budete držali četku, a slabijom fen jer vam je potrebna spretnost kako biste obavili posao ‘kako spada’ i u što kraćem vremenskom roku.

Ne pazite koliko uvijate
Kada četkate taj prvi pramen kose, nemojte zaokrenuti četku za više od četvrtine pokreta, što je dovoljno da je zagladite bez opasnosti da bi se mogla neželjeno uviti. Nakon što četku povučete od tjemena do sredine duljine kose, tada možete povećati uvijanje kako biste dobili one lijepe ljetne kovrče, a pod vrućim zrakom vašeg fena.

Prežestoko povlačite kosu
Prirodna inklinacija nalaže da bismo kosu trebali začešljavati prema dolje, ali pazite kojom jačinom to radite jer riskirate pucanje kose. Budite nježni.

Držite fen preblizu kosi
Možda ste pomislili kako ćete na ovaj način brže osušiti kosu, ali zapravo stvarate suprotan učinak i dodatno oštećujete kosu. Uvijek je sušite s onim plastičnim nastavkom za usmjeravanje topline i fen držite na sigurnoj udaljenosti.

Fen ne usmjeravate u pravi smjer
Cilj bi vam trebao biti držanje fena usmjerenog paralelno sa svakim pramenom kojeg sušite. U suprotnom će vrućina iziritirati kosu, učiniti je grubom i oštećenom.

Mrdate fenom
Većina nas prilikom sušenja kose vrti i mrda fenom, kao da će to ubrzati cijeli proces. Mirnim držanjem fena u skladu s pramenom kojeg sušite osiguravate jednako sušenje po cijeloj dužini. ‘Frizerima je to gotovo pa urođeno, radimo to gotovo podsvjesno’, kaže Scrivo.

Brzate
‘Žene nerijetko suše kosu kao da se nalaze u nekoj panici. Sušenje kose ne smije biti trka s vremenom. Usporite proces, budite oprezniji i metodičniji’, upozorava Scrivo. Štoviše, ako budete brzali, u jednom trenutku ćete shvatiti da se morate vratiti na dijelove koje ste već prošli i sve napraviti ispočetka, čime dugotrajno tratite vrijeme. Ako vam se kosa osuši brzo (blago vama) prije nego uspijete stilizirati pramen, jednostavno uza sebe držite bočicu s raspršivačem kojim nanovo možete navlažiti kosu.

Ne osušite kosu do kraja
Ako se one sitne male dlačice počnu ‘dizati’ čim završite sušenje kose, to je znak da niste u potpunosti osušili kosu. Ponekad kosa izgleda osušeno, ali je na dodir hladna, što je očiti znak da se voda skriva tamo negdje. ‘Kosa bi vam nakon sušenja trebala biti sobne temperature’, upozorava Scrivo.
(Net.hr)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sjećate li se vatrene Ruslane? Upravo je proslavila 47. rođendan, evo kako danas izgleda

Skoro svi se sjećamo predstavnice Ukrajine, vatrene Ruslane, koja je pobijedila na Evroviziji u Istanbulu 2004. godine. Ruslana danas ima...

Možda vas zanima i ovo