Ponedjeljak, 27 rujna, 2021

“Činjenica da je BiH dijelom muslimanska zemlja je glavni mamac za arapske turiste i investitore”

Nemojte propustiti

Arapski privrednici čine najmanje 40 posto direktnih stranih investicija u Bosni i Hercegovini, naveo je Burcu Uygur, vlasnik turske grupacije za promet nekretninama DIDO sa sjedištem u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“BiH je postala omiljena destinacija, ne samo za arapske turiste nego i za investitore”, rekao je Uygur na marginama Expo Turkey 2018, koji je održan ove sedmice u glavnom katarskom gadu Dohi.

Objasnio je da se arapske investicije u BiH uglavnom fokusiraju na nekretnine i građevinu, te poljoprivredu i industriju. Prema Uygurovim riječima, prošle godine je BiH posjetilo oko 1,25 miliona turista, od kojih je čak 70 posto iz arapskih zemalja.

“Činjenica da je BiH dijelom muslimanska zemlja je glavni mamac za arapske turiste, zajedno sa njenim prelijepim prirodnim pejzažima i islamskim spomenicima“, kazao je Uygur.

Posavina im sve privlačnija, Foto: Ilustracija

Više od 110 turskih firmi iz sektora građevine, proizvodnje namještaja, logistike, informacionih tehnologija, prehrane i turizma trenutno prisustvuje Expo Turkey 2018, koji je organizovalo Udruženje nezavisnih industrijalaca i privrednika Turske (MUSIAD).

Prvog dana izlaganja, u srijedu, održano je više od 600 poslovnih sastanaka, a nekoliko turskih i katarskih kompanija potpisalo je ugovore vrijedne 60 miliona dolara (oko 48,9 miliona eura).

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Pitanja koja postavljaju popisivači u Hrvatskoj šokirala sve

"Triput sam prošao popisni upitnik uvjeren kako su mi neka pitanja promakla", govori Splićanin koji se brine o sinu...

Možda vas zanima i ovo