Utorak, 18 siječnja, 2022

Cipras kritikovao grčku vladu: Vodite zemlju van eurozone

Nemojte propustiti

Lider koalicije radikalne ljevice (SYRIZA) Aleksis Cipras izjavio je da nova koalicijska vlada koju čine Nova demokratska partija (ND), Panhelenski socijalistički pokret (PASOK) i Partija demokratske ljevice (DIMAR) vodi zemlju van eurozone.

Foto: AnadolijaNa otvorenju skupa Evropske ljevičarske partije koji je organizovan u Atini, Cipras je oštro kritikovao ekonomsku politiku grčke vlade, te je upozorio na neuspjeh u vezi sa postoječim mjerama štednje, odlukama u vezi sa privatizacijom i razvojnim politikama.

“Ovaj program ne funcioniše. Ne nazire se rješenje za naše probleme. Ako sadašnja vlada Grčke prihvati sve ono što zahtijevaju kreditori za dvije godine Grčka će doživjeti bankrot i sama će poželjeti izlazak iz eurozone”, poručio je Cipras.

Cipras je istakao da grčka vlada “prodaje Grčku” tako što prodaje nacionalna dobra kao što su voda, električna energija, telekomunikacije i more, jer je to jedan od uslova međunarodnih kreditora.

On je napomenuo da će trojka koju čine predstavnici Evropske unije (EU), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) 24. jula biti u zvaničnoj posjeti Atini kako bi ocjenili ekonomski napredak Grčke.

“Ova posjeta trojke će biti samo prilika da grčke vlasti same izaberu konopac kojim žele da se objese”, poručio je Cipras.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Da li je legitimno kada papa Franjo Komšića nazove dobrom osobom? Kontić ismijao HDZ: Ubrzano rade na izmjeni Izbornog zakona…

Mnogi su danas komentarisali ovaj sastanak, a među njima je, također, novinar i direktor Mediacentra Boro Kontić. Kontić je...

Možda vas zanima i ovo