Srijeda, 4 listopada, 2023

Cirkus s Putinovim dekretom: Nema obustave isporuke plina iz Rusije, iako ga niko ne želi plaćati rubljama

Autor:Index.hr

Preporučeno

Peskov je dodao da su plaćanja za današnje isporuke plina predviđena krajem aprila ili početkom maja.

Zvanična Moskva je objavila da neće odmah isključiti isporuku plina zemljama koje ne udovolje jučerašnjem ultimatumu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podsjetimo, Putin je jučer u televizijskom obraćanju rekao da je potpisao novi dekret prema kojem “neprijateljske zemlje” od danas moraju plaćati za ruski plin u rubljima ili će postojeći ugovori biti raskinuti.

“Dobio sam puno pitanja o tome znači li novi dekret da ćemo od danas isključiti isporuku plina zemljama koje ne počnu plaćati u rubljima. Ne, to ne znači to i to ne slijedi iz dekreta”, rekao je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Upravo se čita:  Šokirali se kada su ga zaustavili - Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz Bosne i Hercegovine: "Bio je tempirana bomba"

Peskov je dodao da su plaćanja za današnje isporuke plina predviđena krajem aprila ili početkom maja.

“Ali još jednom ponavljam, za sve detalje je bolje kontaktirati Gazprom”, rekao je Peskov.

Šta je jučer zatražio Putin?

Putinova odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom. Strani kupac sada je dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. “K” račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca plina kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun “K”, stoji u odluci koju je potpisao Putin.

Britanija je ranije ovog mjeseca stavila Gazprombank na svoj popis zabranjenih subjekata. Nije bio uključen u naredbu EU o isključenju nekih ruskih banaka iz SWIFT sustava.

Upravo se čita:  EU zabranila šljokice i sjajila u kozmetici: Trgovci najavljuju velike rasprodaje

Šta stoji iza te promjene?

Taj potez predstavlja odmazdu za sankcije Zapada uvedene Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu. Moskva, koja kaže da provodi “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, opisuje zapadne mjere kao ekonomski rat.

Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj. Do sada je ove godine Europa potrošila 200 do 800 milijuna eura dnevno na ruski plin, a pretvaranje tog iznosa u rublje bilo bi ogroman poticaj.

Zašto je to važno?

Europa se uvelike oslanja na Rusiju za svoje energetske potrebe i više od 40 posto plina dolazi iz Rusije. Ako Moskva odluči zatvoriti slavinu, to bi moglo izazvati nestašice, zatvaranje tvornica i velike cijene energije u cijeloj regiji.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, već je aktivirala plan za hitne slučajeve koji bi mogao značiti racioniranje energije ako zalihe plina postanu preniske. Nizozemske cijene plina, europska referentna vrijednost, ove su godine već dosegle rekordne vrijednosti zbog zabrinutosti oko opskrbe, potaknuvši inflaciju u regiji i povećavši rizik od recesije.

Hoće li strani kupci prijeći na rublje?

Zasad se to čini malo vjerojatnim. Zapadne zemlje su rekle da bi plaćanje u rubljima prekršilo ugovore za koje bi trebali mjeseci da se ponovno ispregovaraju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo