Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Čišćenje od mina može biti završeno do 2016.

Nemojte propustiti

BiH je ostvarila određeni napredak u čišćenju područja kontaminiranog zaostalom kasetnom municijom i vjeruje se da, uz bolju podršku svih političkih aktera i određenu pomoć donatora, čišćenje može biti završeno do 2016. godine.

349724Ovaj rok je znatno raniji od 2021. godine, kako je predvidjela Konvencija o zabrani kasetne municije, istaknuto je danas u Sarajevu na okruglom stolu o temi “Postignuća i izazovi u sprovođenju Konvencije o zabrani kasetne municije u BiH”.

Na okruglom stolu, čiji je cilj bio razmjena iskustava različitih aktera uključenih u sprovođenje Konvencije o zabrani kasetne municije, analiza izazova i eventualnih prijedloga za unapređenje provođenja, konstatovano je da zaostale mine i kasetna municija i dalje ugrožavaju bezbjednost ljudi.

Konstatovano je i da zaostale mine i kasetna municija predstavljaju prepreku razvoju, te da je neizvjesno kada će proces njihovog uklanjanja sa kontaminiranih površina biti završen.

“Još nemamo poboljšan zakonodavni okvir protivminskih aktivnosti koji bi obezbijedio međusektorsku saradnju, dao veći prioritet protivminskim aktivnostima u razvojnim incijativama i tako kreirao mogućnost finansijske podrške procesu uklanjanja mina, na šta smo se obavezali državnom Strategijom protivminskih aktivnosti”, navodi se u saopštenju Međureligijskog vijeća /MRV/ BiH, u čijim je prostorijama održan okrugli sto.

Ukoliko ne dođe do unapređenja procesa, za očekivati je da će se niz od 8.068 stradalih u minsko-eksplozivnim incidentima u BiH nastaviti, što se, nažalost, već potvrdilo početkom godine kada je smrtno stradalo jedno lice u Brčko distriktu.

Za one koji su već stradali od mina potrebno je obezbijediti da servisi podrške stignu do najugroženijih – onih koji su izolovani i neinformisani o njihovim pravima u procesu oporavka i integracije u zajednicu.

Pozvane su nadležne zakonodavne i izvršne instance da daju prioritet ovim pitanjima kako bi bio omogućen nastavak uklanjanja mina projektovanom dinamikom i pružena podrška stradalim, njihovim porodicama i zajednicama koje su ugrožene od mina.

Poziv je upućen i vjerskim službenicima da se aktivno uključe u procese podizanja svijesti od opasnosti od mina i kasetne municije, pogotovo u područjima gdje postoji realna opasnost od stradanja.

Konstatovano je da je BiH veliki dio obaveza iz Konvencije ispunila, pogotovo kada je riječ o obavezi uništavanja uskladištenih zaliha kasetnog naoružanja.

Upućena je zahvalnost svim donatorima koji su finansijski pomagali uklanjanje mina uz nadu da će nastaviti s ovim plemenitim aktivnostima, jer bi bez donatorske pomoći broj stradalih od mina sigurno bio veći.

Na okruglom stolu su učestvovali glavni akteri koji se bave ovim pitanjem iz vladinog, nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, uključujući predstavnike ministarstava civilnih poslova, odbrane, spoljnih poslova, Norveške narodne pomoći, Inicijative preživjelih od mina, UNDP-a, Udruženje amputiraca, njemačke Ambasade i Ambasade SAD, te vjerskih zajednica i crkava u BiH.

Okrugli sto je realizovan u saradnji s međunarodnom i međureligijskom organizacijom “Religije za mir”.

(Srna)

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo