Subota, 16 listopada, 2021

Cisterne s gorivom počele ulaziti u BiH, problem još nije potpuno riješen

Nemojte propustiti

On je naveo kako problem zbog kojeg cisterne stoje u Pločama još nije u potpunosti riješen. Kako pišu hrvatski mediji, očekuje se da se situacija normalizuje do kraja sedmice.

cisterne s naftomSpominje se kako su cisterne zaustavljene u Pločama zbog kolapsa izvoznog carinskog sistema u Hrvatskoj, dok im i uvozni carinski sistem radi samo djelomično. Također, riječki Novi list piše kako su za zastoj odgovorni i prijevoznici koji ne posjeduju odgovarajući dokument koji se tiče sigurnosnih garancija tokom prometa.

Ratko Kovačević je za naš portal kazao kako su prva tri dana robnog prometa sa susjednom Republikom Hrvatskom, tj. Evropskom unijom, protekla bez većih poteškoća kad je u pitanju carisnka služba UIO, kao i da gužvi na bh. graničnim prijelazima, i na ulazima i na izlazima, nema.

“Na dva granična prijelaza sa inspekcijskim nadzorom, Bosanskoj Gradišci i Bijači, nije bilo prevelikih gužvi, naročito prilikom izvoza robe iz BiH. U protekla tri dana bilo je problema sa carinskim sistemom Republike Hrvatske i činjenicom da obveznici nisu imali sve potrebne papire (npr. sigurnosnu provoznu garanciju kad je u pitanju nafta), što je rezultiralo kolonama sa hrvatske strane, kao i na koridoru kroz Neum. Također, zbog problema sa sistemom koji primjenjuje susjedna Republika Hrvatska od 1. jula 2013. godine, dosta kamiona iz BiH je čekalo u Luci Ploče”, kazao je Kovačević.

Međutim, dodaje kako svi kamioni koji stignu na granicu BiH bivaju obrađeni u najkraćim rokovima, a provođene su sve uvozne i izvozne carinske procedure, tranzit kroz BiH, pojednostavljeni postupci, ATA karnet…

“Trenutno na prijelazu Bosanska Gradiška sa bh. strane nema gužve, dok, prema informacijama kojima raspolažem sa hrvatske strane čeka na izlaz kolona kamiona duga između 4 i 5 km. Na prijelazu Bijača zabilježeno je 135 ulaza teretnih motornih vozila, a od toga 60 posto prevozi naftu i naftnu derivatu, tako da vjerujemo da će se postojeći problem na strani susjedne Republike Hrvatske brzo riješiti. Također, i na ostalim međunarodnim graničnim prijelazima, kao što su Orašje, Izačić, Ivanjica, Gorica i drugi, gdje je dozvoljen promet robe, nisu u protekla tri dana zabilježene značajnije gužve”, istakao je Kovačević.

(Poslovni Informator)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo