Petak, 25 lipnja, 2021

Čitateljka iz Sarajeva: Dobili smo sardine iz Indonezije i paštetice iz Srbije; Općina Centar: Namirnice su nam dali donatori, nešto smo nabavili sami

Nemojte propustiti

Zašto u paketu umjesto indonezijske sardine ili srbijanske paštetice nisu bili barem 1 kg brašna ili litar ulja ili 1 kg šećera, naravno od domaćih proizvođača – pita se jedna Sarajka.

Jedna čitateljka iz Sarajeva, penzionerka, obratila se redakciji Faktora izrazivši razočaranje humanitarnim paketom koji su joj donijeli volonteri Općine Centar.

U paketu, u čiji smo se sadržaj uvjerili danas, nalazi se deterdžent iz Poljske, konzerva sardine iz Indonezije, paštetica iz Srbije (to je bilo sve od hrane), sapun za ruke, otpakovani ubrusi, zaštitna maska, par rukavica… Logičnim se nameće sljedećih nekoliko pitanja.

Zašto nisu u paketu bili domaći proizvodi ili barem oni prehrambeni jer živimo u vremenu kada bi svijest o kupovini i korištenju domaćih proizvoda trebala biti na prvom mjestu u institucijama?

U paketu je i bila flaša od 1,5 litara vode, domaći proizvod. Zašto? Voda u Sarajevu nije zagađena, niti nema dugih redukcija, zar ne?

Zašto u paketu umjesto indonezijske sardine ili srbijanske paštetice nisu bili barem 1 kg brašna ili litar ulja ili 1 kg šećera, naravno od domaćih proizvođača?

Litar ulja našim starim može trajati i desetak dana i to bi bilo svrsishodnije od inostranih konzervi. Čitateljka je dobila i dva papirnata ubrusa, koji su nisu bili upakovani u najlon.

Zašto nisu bili upakovani jer su time prekršene mjere o zaštiti od pandemije koronavirusa?

Na sva ova pitanja pokušali smo dobiti odgovor u Općini Centar. Iz ove lokalne zajednice su nam odgovorili sljedećim saopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

– Općina Centar Sarajevo do sada je podijelila više od dvije i po hiljade higijenskih i prehrambenih paketa socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, a zbog situacije uzrokovane koronavirusom.

S obzirom na nastojanja da se pomogne što većem broju stanovnika ovoj lokalnoj zajednici su se javili i donatori koji su željeli dati podršku ugroženim kategorijama.

U tom smislu Općini Centar su dostavljene određene količine higijenskih i prehrambenih proizvoda od strane donatora koji nisu željeli da se njihov humani gest objavljuje u javnosti.

Uz donatorske količine hrane Općina je izradila pakete u kojima su sadržane i higijenske potrepštine koje je ova lokalna zajednica nabavila iz vlastitih sredstava, a putem domaćih dobavljača.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo