Subota, 4 prosinca, 2021

Čivić: Bošnjačkim i hrvatskim đacima u RS-u pokušavaju “oduzeti jezik”

Nemojte propustiti

Poslanik Koalicije „Domovina“ u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) Nedim Čivić (SDA) ukazao je da je u obrazovnom sistemu tog bh. entiteta prisutna diskiminacija, upozorivši da se bošnjačkim i hrvatskim đacima pokušava „oduzeti jezik“.

-Nemamo ništa protiv da se postupi u skladu s Ustavom ovog entiteta, te da u dokumentima piše jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda. Ne možemo dozvoliti da jedan konstitutivni narod na bilo kojem području BiH svoj jezik može nazvati kako želi, a drugim narodima se to uskraćuje. To je kršenje osnovnih ljudskih prava i protivno je svim konvencijama, rekao je Čivić.

Iznoseći primjedbe na Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u RS-u, koji je na dnevnom redu današnje sjednice entitetskog parlamenta, Čivić je rekao da problemi nastanu u neprovođenju zakona ili kršenju određenih članova, te njihovom pogrešnom tumačenju pri čemu nastaje diskiminacija i podjela djece u obrazovnom sistemu u RS-u.

Takva situacija je, kaže, već duže vrijeme u praksi u školama u RS-u kada su u pitanju djeca bošnjačke nacionalnosti.

-Moraju se omogućiti jednaka prava i mogućnosti za svu djecu, naglasio je Čivić ukazavši da nije prihvatljivo stalno negiranje bosanskog jezika u ovom entitetu.

U školama u RS-u je, kaže, prisutna vjerska pravoslavna ikonografija, pa i u obrazovnim objektima u kojima nastavu pohađaju i bošnjački đaci u većem broju.

Čivić je napomenuo da nema ništa protiv vjerske ikonografije, ali na mjestima gdje joj je i mjesto.

Tokom postaničke rasprave o ovoj tački podržano je uvođenje male mature za đake u osnovnim školama u RS-u, ali i ukazano da nadležni moraju poduzeti mjere da škole ne bi ostale bez đaka zbog negativnog prirodnog priraštaja u RS-u.

Primjedbi je bilo i na odredbu zakona koja definiše da ministar imenuje direktore škola na prijedlog školskog odbora.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo