Srijeda, 22 ožujka, 2023

Civilna zaštita: Evo šta građani trebaju raditi u vrijeme uklanjanja bombe sa Dolac Malte

Nemojte propustiti

Stanovnici dijelova naselja Dolac Malta i Čengić Vila u Sarajevu, koji žive u blizini lokacije na kojoj je pronađena avionska bomba velike razorne moći iz Drugog svjetskog rata, bit će privremeno, od 3 do 4 sata, izmješteni iz njihovih domova u noći s nedjelje na ponedjeljak, 26. augusta, zbog uklanjanja i uništavanja bombe, saopćio je danas Štab Civilne zaštite u Općini Novo Sarajevo.

Operativnim planom Federalne uprave Civilne zaštite, koja će voditi aktivnosti, naloženo je privremeno izmještanje stanovnika koji žive u radijusu od 250 metara, kao i stanovnika visokih zgrada uz rub zone od 250 metara koje imaju vizuelni kontakt prema lokaciji s bombom.

Planom su ustanovljeni potpuna zabrana kretanja u radijusu od 250 do 1.200 metara te pojas ograničenog kretanja u rasponu od 1.200 do 1.700 metara.

Stanovništvo treba najkasnije do 2.30 sati da se privremeno smjesti u prostorije Osnovne škole “Hrasno”, u ulici Porodice Ribar broj 2, da smanji, odnosno obustavi kretanje u periodu od 3 do 4 sata u pojasu zabrane kretanja i ograničenog kretanja u ulicama: Malta, Paromlinska, Envera Šehovića, Bulevar Meše Selimovića, Nedima Filipovića, Bugojanska, Srebrenička, Fojnička, Marka Marulića, Alojza Benca, Sprečanska, Zenička, Saliha Udžvarlića, Zmaja od Bosne i dr., u krugu do 1.200 metara od lokacije bombe.

Zabrana kretanja odnosi se na pješake i motorna vozila, a ne i na službena lica i motorna vozila koja će biti posebno označena.

Štab Civilne zaštite u općini Novo Sarajevo na čijem je području pronađena bomba organizirao je jedinice za pružanje prve medicinske pomoći, vatrogasnu, kao i jedinicu Crvenog križa, koje će biti u pripravnosti od 1 do 4 sata. Prijevoz i pomoć pri smještaju nepokretnih i slabo pokretnih osoba u Osnovnu školu “Hrasno” organizirat će Općinski štab Civilne zaštite.

Svi kojima je potrebna ova vrsta pomoći mogu se obratiti predstavnicima etažnih vlasnika, organima i sekretarima mjesnih zajednica „Čengić Vila I”, „Malta” i „Dolac” ili na dežurni telefon u Štabu Civilne zaštite Općine Novo Sarajevo: 033/ 492-140.

“Molimo građane da se u vrijeme provođenja mjera zaštite pridržavaju ove obavijesti, kao i uputstava lica zaduženih za organizovanje predviđenih mjera, koja će biti na terenu i nosit će prsluke s oznakama Štaba civilne zaštite Općine Novo Sarajevo, zatim službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kao i drugih ovlašćenih lica, u postupku uklanjanja i uništavanja neeksplodirane avionske bombe.

Općinski štab Civilne zaštite je obezbijedio dovoljno smještajnih kapaciteta, a građanima koji ne žele da ih koriste, preporučuje se da iskoriste mogućnost smještaja kod rodbine i prijatelja”, navedeno je u obavijesti građanima općinskog štaba Civilne zaštite Novo Sarajevo.

Štab je podsjetio da je avionska bomba, zaostala iz Drugog svjetskog rata i teška oko 500 kilograma, pronađena nedavno prilikom građevinskih radova.

Osim Federalne uprave civilne zaštite, aktivnosti na uklanjanju bombe provodi: Kantonalna uprava civilne zaštite, Kantonalno Ministarstvo unutrašnjih poslova, policijska uprava Novo Sarajevo i Općinski štab civilne zaštite.

Bomba na Dolac Malti

(Fena)

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo