Subota, 15 svibnja, 2021

Civilna zaštita ZDK reagirala na pošiljku: U “ArcelorMittal” Zenica stigao radioaktivni koks!

Nemojte propustiti

Kantonalna uprava civilne zaštite jučer je dobila anonimnu telefonsku dojavu da su kontrolni uređaji u pogonu kompanije “ArcelorMittal” Zenica pri istovaru vagona s koksom registrirali pojačanu radioaktivnost.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

– S obzirom na potencijalnu opasnost od radioaktivnog koksa za građane, iz Civilne zaštite odmah smo reagirali i obavijestili nadležne u kompaniji i inspekcijske organe – kaže direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sead Džanović.

On je dodao da mu je pojašnjeno da se radi o pošiljci koksa iz Lukavca.

– U priloženoj dokumentaciji potvrđeno je da su ovlašteni servisi “ArcelorMittala” izmjerili povišen nivo zračenja u odnosu na dozvoljeni, ali da je to najniži prag detekcije i nije neuobičajen za koks. O svemu ovome obaviješten je i Inspektorat Državne regulatorne agencije za radijaciju i nuklearnu sigurnost u Sarajevu – dodao je Džanović.

Kako saznajemo u Civilnoj zaštiti ZDK, sporni koks ipak je upotrijebljen u proizvodnom ciklusu kompanije jer je “u okviru dozvoljenih parametara”.

Šta će reći u Državnoj agenciji, znat će se u odgovoru na upit koji je jučer poslala Civilna zaštita ZDK.

Izvor: Dnevni avaz

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo