Subota, 27 studenoga, 2021

Član Kriznog štaba FBiH Goran Čerkez ponovo apelirao na građane: Posebno vodimo računa o distanci i korištenju maski…

Nemojte propustiti

U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je ukupno 1.030 osoba, od kojih je 27 pozitivnih na koronavirus, kazao je danas Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

Posmatrano po kantonima, istakao je da je u Hercegovačko-neretvanskom registrovana 261 pozitivna osoba na koronavirus, Zeničko-dobojskom 180, Sarajevskom 115, Unsko-sanskom 91, Zapadnohercegovačkom 84, Tuzlanskom 81, Srednjobosanskom 40, Bosansko-podrinjskom kantonu 22 i Posavskom tri pozitivna slučaja.

“Što se tiče zdravstvenog stanja pacijenata, trenutno imamo hospitalizirana 46 pacijenta koji su pozitivni, od kojih su četiri na respiratoru. Ukupno, broj smrtnih slučajeva je 33, od kojih 19 muškaraca i 14 žena”, kazao je Čerkez.

Pozvao je, kako prenosi Anadolija, javnost i građane da se i tokom prvomajskih praznika pridržavaju pravila i preporuka nadležnih ustanova.

“Vodimo računa o distanci, o korištenju maski i da se ne zadržavamo u skupinama i da pokušamo ovaj vikend da ostane bez većih posljedica, a to se može desiti ako svi zajedno budemo usmjereni prema tom cilju. Činjenica je da od naredne nedjelje počinje popuštanje određenih mjera, što će doprinijeti normalizaciji života i jako je bitno da svi ostanemo posvećeni mjerama i da ne promijenimo stanje našom nepažnjom”, rekao je Čerkez.

Na pitanje o tome zašto se u Federaciji BiH ne vrše neka masovnija testiranja, Čerkez je istakao da se ne može složiti s konstatacijom da na početku nije bio dovoljan broj testova.

“BiH je država koja nijednog trenutka nije bila bez testova. Imali smo uvijek dovoljno testova da bi testirali onoliko ljudi koliko je potrebno. Cijelo vrijeme se testiralo prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije. Ono što sada možemo vidjeti je da smo sada u određenom masovnijem testiranju u odnosu na ranije. Išli smo prema socijalnim ustanovama i staračkim domovima i prema onima koji su u najvećem riziku. Cijelo vrijeme imamo jasan program kako testiramo”, kazao je Čerkez, dodajući da ako se BiH ili Federacija uporede sa bilo kojom zemljom iz regiona vidjet će se da postoji dovoljan broj testiranja u odnosu na broj stanovnika.

Odgovarajući na pitanje o tome kako posluju Zavodi zdravstvenog osiguranja u Federaciji BiH u doba koronavirusa i da li će biti smanjena prava osiguranika, poručio je da je jasno da zastoj ekonomije dovodi i do smanjenja priliva sredstava u zdravstvene fondove.

“Svi smo svjesni da se nalazimo u fazi određene ekonomske krize jer ova korona je uzrokovala i zastoj kompletne ekonomije, a to je nešto što automatski dovodi i do smanjenja priliva sredstava u zdravstvene fondove i naravno da će se to odraziti i na poslovanje cijelog zdravstvenog sistema. Ono što je važno reći je da prava stanovnika na zdravstvenu zaštitu morat će se korigovati u skladu sa sredstvima koja budu na raspolaganju. Još je vrijeme analiza i čim dođemo da vrlo jasnih aktivnosti Fond zdravstvenog osiguranja će moći više podataka dati o tome”, rekao je Čerkez.

Na pitanje o dugoročnim posljedicama za zdravlje pacijenata oboljelih od COVID-19, istakao je da je još uvijek rano govoriti o stvarnim posljedicama.

“Puno je zananstvenika koji ističu da postoje problemi kod svih osoba koje su prebolile virus. Naravno treba sačekati ozbiljnije studije i da prođe određeno vrijeme, ali ono što je činjenica da slike pojedinih najtežih bolesnika jesu stvarno dramatične, ali činjenica je da u ovoj fazi mi još uvijek ne možemo govoriti o tome sa naučnog aspekta jer je potrebno da prođe određeno vrijeme”, kazao je Čerkez.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo