Subota, 4 prosinca, 2021

Član Kriznog štaba o otvaranju nargila i šiša-barova

Nemojte propustiti

“O nargila i šiša barovima ćemo se očitovati u još par navrata i posljedicama koje imaju takve vrste proizvoda”, kazao je, između ostalog, Goran Čerkez

U protekla 24 sata u Federaciji BiH je testirano 900 pacijenata, od kojih je samo pet bilo pozitivno na COVID-19, rekao je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje.

Riječ je o slučajevima u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo.

Do sada je u FBiH od COVID-19 oporavljeno 848 osoba, i to 44 u posljednja 24 sata i trenutno u FBiH imaju 124 oboljela. U bolnici je 25 zaraženih pacijenata, ali niko nije na respiratoru, odnosno životno ugrožen.

Čerkez je kazao da su jutros imali i sastanak s obzirom na najavljeno otvaranje granica BiH 1. juna.

Goran Čerkez

“Počeli smo razmatrati koje će mjere važiti. Da li će biti iste za sve iz EU ili ćemo se odrediti prema pojedinim zemljama jer nije isto ako neko ulazi iz Italije, gdje je veliki broj pacijenata, ili iz zemlje gdje je stanje normalizovano. Izaći ćemo s tim prijedlozima”, rekao je Čerkez.

Dodao je da predlažu i da do 30. maja ostanu mjere samoizolacije jer su dale rezultat i jako je važno održati stabilnost do juna.

Odgovorio je i na pitanje o otvaranju nargila barova, gdje više osoba dijeli istu “tubu”, što je opasnost od širenja koronavirusa.

“Pozivam inspekcije i odgovorne da prate realizaciju mjera Federalnog štaba civilne zaštite. Jako je važno ne dovoditi u različite položaje osobe koje rade u ugostiteljstvu. Nije u pitanju samo nastavak nargila, nego i štetnost nargila i problema koje stvaraju po pluća, po organizam koji je vrlo osjetljiv prilikom napada COVID-19”, rekao je Čerkez.

Apelovao je na nargila i šiša barove da ozbiljno shvate situaciju i pomognu.

“O nargila i šiša barovima ćemo se očitovati u još par navrata i posljedicama koje imaju takve vrste proizvoda”, dodao je Čerkez.

Reagovali iz Udruženje vlasnika nargila barova

Podsjetimo, iz Udruženja vlasnika nargila barova sa područja Federacije BiH reagovali su ranije na odluku kojom se dozvoljava rad ugostiteljskih objekata, ali ne i nargila barova kazavši kako smatraju da su diskriminisani.

Foto: Pixabay

“Smatramo da je ovakva Odluka vezana za zabranu upotrebe i konzumiranje nargila na otvorenom prostoru nezakonita i protivna Ustavu BiH, Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, te Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, a sve navedeno je i dio Ustava BiH jer su u isto i inkorporirane, te garantuju pravo na život, zabranu diskriminacije kao i pravo na rad i pravo na slobodu izbora zaposlenja na pravične i povoljne uslove rada”, saopšteno je iz Udruženja.

Na području Federacije BiH registrovano je 340 nargila barova koji zapošljavaju oko 4.000 radnika istaknuli su to vlasnici objasnivši da i oni mogu raditi na otvorenom te da je to mnogima i potrebno.

Oni takođe objašnjavaju da su u mogućnosti poštovati sve higijensko-epidemiološke mjere:

“U nargila barovima nakon svakog korištenja nargile nastavak koji se koristi za pušenje se baca te se novom korisniku daje hermetički zatvoren novi nastavak za konzumiranje nargile pa je prema tome svaki korisnik usluga nargila barova u pogledu zdravlja i zaštite kako i ranije tako i u ovom periodu u cjelosti zaštićen i ne postoji niti jedan zakonski razlog da se samo nargila barovima ne dozvoli rad.”

Ističu da ovakva zabrana nije donesena i na području Republike Srpske zbog čega smatraju da su dovedeni u neravnopravan i diskriminatoran položaj u odnosu na kolege iz tog entiteta.

“Molimo vas da razumijete i shvatite ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo obzirom na to da u ovom momentu nije otpušten nijedan radnik već puna dva mjeseca iako nemamo prihoda”, poručili su vlasnici ovih ugostiteljskih objekata.

Njihova molba odnosi se na razmatranje ukidanja ovakve odluke, odnosno da im se dozvoli nastavak rada, “ne oduzima pravo na rad i sve ono što je zagarantovano Ustavom.”

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo