Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Član Kriznog štaba pojasnio: Evo šta je cilj novih mjera koje se uvode 20. decembra u FBiH!

Nemojte propustiti

Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i član Kriznog štaba FBiH, govoreći o novim mjerama koje su najavljene 20. decembra kazao je da je cilj ovih mjera i svih drugih koje su donošene jeste smanjene širenja virusa.

Krizni štab Federacije BiH predložio je nove mjere koje stupaju na snagu 20. decembra, a koje podrazumijevaju pravilo vakcinisan-testiran-prebolio. Mjere su predložene iz razloga što stručnjaci predivđaju da se u 12. mjesecu očekuje drastično povećanje oboljelih od koronavirusa, pogotovo nevakcinisanih osoba. O novim mjerama, trećoj tzv. booster dozi COVID vakcine kao i o načinu kako motivisati ljude da se vakcinišu, razgovarali smo sa Sanjinom Musom, voditeljem Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i Alisom Kozicom, voditeljem Operativnog tima za imunizaciju protiv COVID-a 19 u Zenici.

U četvrtom valu ogroman porast

“Neohodno je da bi se stavila ova pandemija pod kontrolu da imamo 95 posto vakcinisanih. U ZDK imamo svega 24 posto vakcinisanih s obje doze, što je jako malo. Mjere koje su na snazi, one su pokušaj neki da se ublaži kretanje pandemije“, kazao je Kozica.

Virus je prisutan, dodao je, i za očekivati je u četvrtom valu ogroman porast.

“Moja preporuka je da se primat da ljudima koji nisu vakcinisani i da se ide sa prvom vakcinacijom. Najveći problem je svijest stanovništva, ljudi trebaju shvatiti da je neophodna vakcinacija, treba razmišljati o posljedicama oboljenja. COVID oboljenje kod teških kliničkih slika ostavlja posljedice na zdravlje našeg organizma”, istakao je.

Kome se preporučuje treća doza?

Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH, govoreći o novim mjerama koje su najavljene 20. decembra kazao je da je cilj ovih mjera i svih drugih koje su donošene jeste smanjene širenja virusa.

“Želimo spriječiti da se naše zdravstvene ustanove ponovo ne nađu u situaciji da traže pomoć. Više od mjesec dana se nalazimo na visokom prenosu virusa. Želimo spriječiti teret koji društvo nosi zbog ovog virusa. Želimo restriktivnim mjerama postići optimalan učinak”, naveo je.

U narednih mjesec dana, dodao je, dato je da se stvore infrastukturni uvjeti, od mogućnosti testiranja do mogućnosti vakcinacije, izdavanje potvrda i vođenja evidencije.

O trećoj dozi vakcine, istakao je da se ona preporučuje osoba starijim od 60 godina, osobama sa komorbiditetima i zdravstvenim radnicima koji su po prirodi najizloženiji ovom virusu. Podsjetio je i da vakcinacija pruža zaštitu od hospitalizacije, piše N1.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik otkrio imena svjetskih lidera od kojih očekuje pomoć i tri načina kako će postići zacrtano: Sva s**nja ovdje su napravila četiri neizabrana...

The Guardian u tekstu koji potpisuje Daniel Boffey navodi da je Dodik posljednjih sedmica naširoko osuđivan zbog njegove namjere...

Možda vas zanima i ovo