Petak, 30 rujna, 2022

Članica CIK-a zaprijetila: Nećemo se libiti da kažnjavamo

Nemojte propustiti

Hadžiabdić podsjeća kako je Visoki predstavnik nametnuo izmjene kojima je CIK BiH dobio sredstva i dugoročno riješio problem finansiranja te usput pooštrio kaznene odredbe koje bi trebale odagnati one koji planiraju da se bave zloupotrebama i manipulacijama u toku izbora.

Visoki predstavnik u BiH je svojom intervencijom u Izborni zakon uradio ono što je parlament trebao uraditi još davno, a to je da poboljša izborni proces, osigura fer utakmicu za sve učesnike, i zaštiti prava birača, kazala je članica Centralne izborne komisije BiH Irena Hadžiabdić gostujući u podkastu „Pretres“ koji zajedno realizuju portal Capital i Transparency International u BiH.

Prema njenim riječima, pored toga što država nije unapređivala ovaj proces, ona se trudila i da ga uspori.

– Posljednji predizborni period je bio karakterističan po tome što se desilo nešto što je potpuno neuobičajeno, a to je da institucija koja sprovodi izbore ne dobije sredstva za njihovu provedbu. Tu je država zakazala. Novac je umjesto u januaru osiguran tek u junu i to je imalo uticaja jer smo mnogo kasnili. Javne nabavke koje smo provodili u januaru morali smo pokretati krajem ljeta. Ipak, zadovoljni smo što nismo probili ni jedan zakonom predviđen rok, a sve to kašnjenje smo nadomjestili intenzivnim radom i ogromnim angažmanom, kazala je ona dodavši kako je to sve bilo jako stresno.

Ona podsjeća kako je Visoki predstavnik nametnuo izmjene kojima je CIK BiH dobio sredstva i dugoročno riješio problem finansiranja te usput pooštrio kaznene odredbe koje bi trebale odagnati one koji planiraju da se bave zloupotrebama i manipulacijama u toku izbora.

Tako su sada kazne za trgovinu u biračkim odborima, a koji su prema njenoj ocjeni najslabija tačka u cijelom sistemu, značajno povećane, što bi članove trebalo odvratiti od kršenja zakona.

– Za povrede zakona koje učini član biračkog odbora, politički subjekat koji ga je predložio može da se kazni do 10.000 KM. Imamo duplu odgovornost što je jako dobro jer birački odbori često slijede političke subjekte koji su ih predložili i rade po njihovom nalogu umjesto da se ponašaju krajnje profesionalno i odgovorno. Sada imamo i definiciju i sankciju, što ranije nije bio slučaj, kazala je Hadžiabdić.

 

Prema njenim riječima izbori bi trebali biti praznik demokratije, zbog čega je potrebno riješiti se onih koji nanose ljagu tom procesu.

Jedna od novina je odredba kojom se definiše zloupotreba javnih sredstava. Svjesna je da će to biti veoma teško dokazivo.

– Sada je izazov pred našom institucijom u smislu primjene tog člana i dokaznog postupka, naročito za nosioce mandata jer je ponekad teško razdvojiti ono što oni rade u sklopu svoje redovne dužnosti. Međutim, cijenićemo da li to rade u radno vrijeme, da li su koristili javne resurse u cilju promocije. Biće to detaljan dokazni postupak. Mi smo kroz podzakonske akte otvorili mogućnost da u kompleksnijim slučajevima čak i saslušavamo svjedoke gdje ne moramo biti limitirani kratkim rokovima, kazala je ona.

Upozorava kako će se novi postupci koje će CIK voditi sprovoditi po novom, puno oštrijem zakonu.

– Nije nam to cilj, želimo preventivno djelovati, ali se nećemo libiti sankcionisati sve, pogotovo povratnike u kršenju zakona, a skoro svi su povratnici. Rijetki su politički subjekti koji ranije nisu sankcionisani, poručila je Hadžiabdić, piše Capital.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Jasmila Žbanić: Zašto neću glasati za Željka Komšića

- Ovaj put neću glasati za Komšića jer mislim da njegov izbor ne bi donio bilo šta dobro BIH...

Možda vas zanima i ovo