Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Članovi Predsjedništva BiH putuju u Brisel

Nemojte propustiti

Ako dođe do ove posjete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima evropskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uključujući Milorada Dodika, naredne sedmice će vjerovatno u Briselu prisustvovati debati u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta o situaciji u BiH, saznaje Radio Slobodna Evropa iz pouzdanih izvora u sjedištu EP-a.

Upravo se čita:  Šef Kabineta Denisa Bećirovića: Predsjednik nije tražio, niti će tražiti nabavku luksuznih automobila

EP je jedina evropska institucija koja insistira na uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika zbog poteza koji su izazvali blokadu državnih institucija BiH.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za RSE je potvrđeno da putuje u Brisel, dok iz Dodikovog kabineta i kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića nisu odgovorili na upit RSE-a da li putuju u Brisel.

Upravo se čita:  Arnel Isak predložen za novog potpredsjednika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Istovremeno se na plenarnoj sjednici u EP 8. marta raspravlja o situaciji u BiH sa naglaskom na moguće sankcije protiv Dodika.

Ako dođe do ove posjete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima evropskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Evropska unija do sada nije uspjela da postigne konsenzus da uvede sankcije onim političarima u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj koji krše Dejtonski sporazum i ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija BiH.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić sa delegacijom SSSBiH: Fiskalnom reformom smanjiti poreze i povećati plate radnicima

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su 5. decembra donijele proširenu listu sankcija za dijela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, vodeće partije u RS.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ismet nakon udara groma u njegovom dvorištu: ‘Kao da me Tajson udario’

Igrom slučaja, zabilježio je udar groma. Pogodio je u suncobran u bašti, na oko metar i po od mjesta...

Možda vas zanima i ovo