Utorak, 19 siječnja, 2021

Clinton poslao poruku građanima BiH citirajući Aliju Izetbegovića: Bio je u pravu tada i danas

Nemojte propustiti

Zbog kovid-pasoša Bosni i Hercegovini prijeti izolacija

Kako objašnjava infektolog Drljević, u pandemiji je najmanja jedinica država te se u takvim okolnostima sav proces organizira i...

Oglasili se članovi porodice preminulog načelnika Foče: “Naveli su da je umro od korone, ako bude potrebno tražit ćemo i obdukciju”

Asim Radljeljaš naglašavada je Esed imao upalu pluća i problem sa srcem i bubrezima, usljed čega su nastale zdravstvene...

Žrtve zločina od RS i Srbije će tražiti 25 milijardi dolara odštete

Sulejman Tabaković ističe da je rat vođen s ciljem uništenja BiH i podjele njene imovine i da je došlo...

Nebojša Vukanović iznenađen izjavom Draška Stanivukovića: Pomogao sam mu da pobjedi u Banjaluci a smatra me drugoligašem

Vukanović naglašava da Stanivukovićeve izjave jasno govore da će biti kandidat za predsjednika Republike Srpske. Narodni poslanik Nebojša Vukanović istakao...

Clinton je Bosnu i Hercegovinu i njene građane ohrabrio i riječima da imamo prijatelje širom svijeta koji žele da uspijemo i koji stoje uz nas.

Povodom 25 godišnjice od Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosni i Hercegovini i njenim stanovnicima je poruku poslao i bivši američki predsjednik Bill Clinton prilikom čega je citirao Aliju Izetbegovića.

-Uvijek ću vjerovati da ono što smo postigli kampanjom NATO-a i u teškim pregovorima u Dejtonu predstavlja najvažnije postignuće mog predsjedničkog mandata. Još uvijek žalim što nam je trebalo toliko vremena da ujedinimo sve prijatelje BiH da bi se spriječilo ubijanje i što je trebalo da se desi užasni genocid u Srebrenici kako bi potakli sve članice NATO-a na djelovanje, rekao je Clinton, no da je sada zahvalan što je održan mir koji je tada dogovoren.

Mir je bio samo početak, a on kaže da je ostalo još mnogo toga da se uradi s obzirom na duboke unutrašnje tenzije koje ne prestaju.

-Znamo i da i dalje ima premalo ekonomskih mogućnosti, posebno za mlade ljude. Znamo da se u zadnjoj deceniji stalno vraćao tvrdokorni nacionalizam, nepoštivanje vladavine prava, opasna retorika među političarima koji raspiruju stare tenzije da bi ubrali kratkoročne političke poene, istakao je Klinton.

Kazao je da dok se borimo sa trenutnim izazovima ne smijemo zaboraviti postignuće od prije 25 godina.

-Kao što je predsjednik Izetbegović jednom rekao: I najnesavršeniji mir je bolji od nastavka rata. Bio je u pravu tada i danas, poručio je Klinton.

Bosnu i Hercegovinu i njene građane je ohrabrio i riječima da imamo prijatelje širom svijeta koji žele da uspijemo i koji stoje uz nas.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Karamatić spustio Čoviću: A šta onda znači HDZ-ov slogan “Bez entiteta nema identiteta”?

- Deklaracija HNS a ostavlja prostor uspostavi trećeg entieta kroz uspostavu više administrativnih jedinica od kojih je najmanje jedna...

Možda vas zanima i ovo