Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Clinton stigla u Izrael na razgovore

Nemojte propustiti

Teme razgovora bit će iranski nuklearni program, izraelsko-palestinski mirovni proces, te događaji u Egiptu.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton doputovala je u Izrael, gdje će se u ponedjeljak sastati sa izraelskim premijerom Benyaminom Netanyahuom, ministrom odbrane Ehudom Barakom i šefom diplomatije Avigdorom Liebermanom.

Razgovori Clinton s izraelskim zvaničnicima fokusirat će se, kako se očekuje, na iranski nuklearni program, izraelsko-palestinski mirovni proces koji je dugo u zastoju, te događaje u Egiptu, odakle je američka državna sekretarka doputovala u Tel Aviv.

Izraelski mediji navode da je ovo prva posjeta Clinton Izraelu poslije skoro dvije godine, te da je stigla u pratnji američkog izaslanika za Bliski istok Davida Halea i državne podsekretarke za političke poslove Wendy Sherman.

Pad bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka prošle godine izazvao je zabrinutost među Izraelcima da li će Egipat, prva arapska zemlja koja je sklopila mir s Izraelom, držati tog sporazuma pod njegovim nasljednikom iz Muslimanskog bratstva.

Jedan anonimni američki zvaničnik najavio je da će u vrhu dnevnog reda Clinton biti utisci i procjena o posljednja dva dana provedena u Egiptu.

Izraelsko-palestinski pregovori

Clinton je prethodno bila u Izraelu u septembru 2010. godine, kada su se Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas sastali u Jerusalemu. Dvije sedmice poslije toga izraelsko-palestinski pregovori su prekinuti.

Pozivajući se na visoke američke zvaničnike, izraelska štampa navodi da poslije nije dolazila, jer nije imala utisak da će njena posjeta doprinijeti obnovi mirovnih pregovora.

Američka državna sekretarka doputovala je u Izrael sedam dana prije planirane posjete predsjedničkog kandidata, republikanaca Mitta Romneyja, tako da se u američkim medijima spekulira da je američki predsjednik Barack Obama Clinton poslao u neku vrstu preventivne posjete.

Clinton će razgovarati i o planovima Palestinaca da u septembru od Generalne skupštine Ujedinjenih naroda zatraže status države posmatrača.

Ona se s Abbasom sastala prošle sedmice u Parizu, pa se ovom prilikom neće ponovno sastajati.

 

(Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo