Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

Clinton želi kazniti Rusiju i Kinu

Nemojte propustiti

 

Američka zvaničnica na sastanku ‘Prijatelja Sirije’ izjavila da ove zemlje moraju platiti zato što pomažu Assadov režim.

Foto: Hillary Clinton

Rusija i Kina moraju platiti zbog pomaganja režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, izjavila je američka državna sekretarka Hillary Clinton na sastanku “Prijatelja Sirije” u Parizu.

Njih je obradovala informacija o prebjegu visokog sirijskog generala i ličnog Assadovog prijatelja Manafa Tlasa, koji stiže u Francusku i koji za Zapad znači slabljenje sirijskog režima.

Snažne poruke Siriji i njenim saveznicima poslate su sa sastanka grupe stotinu zemalja nazvane “Prijatelji Sirije”.

Među tim prijateljima nije bilo ruskog i kineskog predstavnika.

Ipak, pored Sirije, zauzeli su glavno mjesto na agendi govornika.

Oštriji ton

“Reći ću vam iskreno: ne vjerujem da Rusija i Kina smatraju da plaćaju bilo kakvu cijenu, bilo šta zbog stajanja uz Assadov režim. Jedini način da se to promijeni je da svaka ovdje predstavljena država hitno i direktno jasno stavi do znanja da će Kina i Rusija platiti što zaustavljaju napredak, zato što ga blokiraju. To se više ne može tolerirati”, kaže Clinton.

Rusija: Neprimjerena izjava

Izjavu Hillary Clinton Rusija je okarakterizirala kao neprimjerenu.

“Ta izjava je neprimjerena”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov agenciji Interfax.

“To smo čuli bezbroj puta do sada, ali smo zabrinuti što takve izjave nisu u skladu s konačnom deklaracijom sastanka u Ženevi, koja je usvojena uz učešće američke državne sekretarke”, dodao je on, prenosi AFP.

“Nema uslova za otpočinjanje svesirijskog dijaloga u konačnoj deklaraciji. Što se tiče sirijskog predsjednika, više puta smo ponovili da mi nismo njegovi advokati”, rekao je Gatilov.

Ni sve oštriji ton sa Zapada ne znači da će protiv Sirije upotrebiti silu, ali se zahtijeva rezolucija Ujedinjenih naroda (UN) kojom bi se zemlja primorala na saradnju.

Guido Westewelle, njemački ministar vanjskih poslova, kaže: “Najprije moramo zaustaviti nasilje koje režim provodi nad svojim narodom, nastavljajući krvoproliće. Drugo, čvrsto smo opredijeljeni za političko rješenje kroz tranzicioni proces, kao što predlaže Kofi Annan i kroz podršku njegovoj misiji.”

Iako nije spomenut vojni okršaj svijeta sa Sirijom, može se očekivati još žešći okršaj opozicije i režima.

“Prijatelji Sirije” najavljuju, kako se navodi, ogromnu pomoć lokalnim protivnicima predsjednika Assada.

To je potvrdio i francuski predsjednik Francois Hollande.

Kolega sa studija

“Potrebno je osnaženje naših demokratskih rezolucija kroz pružanje svih sredstava, naročito komunikacijske opreme. Treba organizirati i efikasnu humanitarnu pomoć kako bi se pomoglo stanovništvu”, kazao je on.

“Prijatelji Sirije” razišli su se sa sastanka, a ponovo će se sresti u Maroku, pa potom u Italiji.

I dok istog dana veliki dio planete poziva na rušenje Assada, njegov sistem oslabljen je za jednog visokog generala.

Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova, objavio je: “Želim potvrditi da je general Manaf Tlas, član sirijske Republikanske garde i pratnje predsjednika Assada, prebjegao i da je na putu za Francusku.”

General Tlas je Assadov lični prijatelj i kolega sa studija, a svjetske agencije javljaju da se na ovaj čin odlučio zbog velikih stradanja civila.

Porodica Tlas je vrlo utjecajna u Siriji, a otac prebjeglog generala je 30 godina bio ministar odbrane.

 

(Al Jazeera/Bh-index)

Više s weba

Izdvajamo

Željko Komšić kod pape Franje

Nakon audijencije kod pape Franje, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastat će se sa kardinalom Pietrom Parolinom Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine...

Možda vas zanima i ovo