Subota, 12 lipnja, 2021

CNN svrstao Tita uz Hitlera

Nemojte propustiti

Američka televizija CNN napravila je prilog o ljetovalištima i vilama koje su koristili svjetski diktatori, u koje je svrstala Adolfa Hitlera, Josifa Visarionoviča Staljina, Josipa Broza Tita i nekadašnjeg albanskog kralja Zogua.

CNN je prilog napravila podstaknuta otvaranjem nekadašnjeg Hitlerovog zamka u Bavarskoj za turiste, zapitavši čitaoce da li odlazak u nekadašnje ljetnjikovce i bunkere tirana pomaže da se nauči istorijska lekcija.

“Ili je to rđava usluga onima koji su patili pod brutalnim režimima”, dodaje se u tekstu.

Na listi se nalazi Hitlerov zamak “Orlovo gnijezdo” u bavarskim Alpima, u kome je otvoren restoran za posjetioce, a nedavno je najavljeno renoviranje vrijedno 22,5 miliona dolara.

Turisti sada mogu da posjete i jednu Staljinovu daču u ruskom gradu Sočiju, koji će sljedeće godine biti domaćin Zimskih olimpijskih igara.

tito_286922S1“Sa zasađenim palmama koje su uvezene iz Kalifornije i mjestima za snajperiste ovo je bilo omiljeno Staljinovo mjesto prilikom odlaska iz Moskve. Sada je to mali i donekle neuodoban muzej”, navodi CNN.

Vilu Torlonia u Rimu, u kojoj je živio fašistički diktator Benito Musolini od 1925. do 1943. godine, možete da posjetite za 8 evra. Danas je u njoj muzej u kome mogu da se vide filmovi iz Musolinijevog vremena.

U grupu ovih diktatora i tirana smješten je i jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, a u tekstu je predstavljena bunker u Konjicu u BiH, koji je služio kao atomsko sklonište za bivšeg lidera i komandni centar. Bunker je do devedesetih godina prošlog vijeka predstavljao tajnu, a ovog ljeta je otvoren kao umjetnički projekat sa nizom instalacija.

(Nezavisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo