Utorak, 19 listopada, 2021

Cokoja: Koncert Cece Ražnatović nije umjetnost nego politikanstvo i za nas je nepreihvatljiv

Nemojte propustiti

Emir Cokoja
Emir Cokoja

Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu Sarajevo izrazilo je nezadovoljstvo zbog najave održavanja koncerta srbijanske folk pjevačice Svetlane Ražnatović Cece, supruge ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana koji će biti održan u Istočnom Sarajevu uoči izbora u BiH.

Tim povodom danas su u Sarajevu na konferenciji za medije pozvali sve građane BiH, a prvenstveno Sarajeva na bojkot te manifestacije.

Predsjedavajući Kantonalnog vijeća Stranke za BiH Sarajevo Emir Cokoja je kazao da gostovanje te srbijanske pjevačice, kriminogene prošlosti i supruge ratnog zločinca, na teritoriji Istočnog Sarajeva odakle su brutalno ubijani stanovnici glavnog grada BiH ne doprinosi pomirenju, suživotu i koegzistenciji.

– Također, najava dolaska predsjednika RS-a Milorada Dodika govori o tome da se radi o namjernom i ciljanom podizanju međuetničkih tenzija i jeftinoj predizbornoj kampanji – kazao je Cokoja te dodao da smatra da se ne radi o umjetnosti i da je koncert neprihvatljiv zbog odnosa prema žrtvama Dobrinje i cijelog Sarajeva.

Naglasio je da se radi o čistom politikanstvu.

– Ja sam čitav rat proveo na Dobrinji, znam šta smo preživjeli s teritorije na kojoj će koncert biti održan, to je sto metara udaljenosti zračne linije, iz tog razloga i odnosa prema žrtvama dužni smo kazati da je to za nas neprihvatljivo, pogotovo u predizbornom periodu, da se ogradimo od toga jer ukoliko prihvatimo da je to normalno onda se postavlja pitanje vrijednosti i granica, ako sada spustimo ljestvicu bojim se da će u narednom periodu još više padati – akcentirao je Cokoja.

Predstavnici Stranke za BiH komentirali su i problematiku javnih komunalnih usluga u Kantonu Sarajevo i diskriminaciju mladih žena prilikom zapošljavanja.

Nosilac liste za Skupštinu KS-a uime Stranke za BiH na predstojećim izborima Abid Šarić je kazao da je način direktnog sufinansiranja javnih preduzeća koji je do sada primjenjivan neodrživ.

– Smatramo da subvencije moraju biti usmjerene ka stvarnim korisnicima, onima kojima stvarno i jesu potrebne, i koje nadležne vlasti trebaju subvencionirati – naveo je Šarić.

Kandidatkinja za Skupštinu KS-a Elvira Hošić, vezano za diskriminaciju žena prilikom zapošljavanja je kazala da još uvijek postoji diskriminacija mladih žena prilikom zapošljavanja.

– Vrlo često su izložene neugodnim i neprikladnim pitanjima prilikom intervjuiranja za posao. Već u samom startu poslovne karijere, mlade žene su izložene diskriminaciji, a samim tim su u manjem broju zaposlene u odnosu na muškarce – naglasila je Hošić.

Mišljenja je da je ravnopravnost polova od suštinskog, ključnog značaja za ekonomski razvoj jedne države.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo