Subota, 12 lipnja, 2021

Čolak: Naći ćemo najbolje rješenje za slučaj Orić i Meholjić, rok je 30 dana

Nemojte propustiti

Naser Orić i Hakija Meholjić
Naser Orić i Hakija Meholjić

Ministar pravde BiH Bariša Čolak izjavio je danas da je Interpol dao vlastima BiH rok od 30 dana da se odrede o potjernicama koje je Interpol Beograd izdao za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem, ističući da resorno ministarstvo nema ovlaštenja da postupa u tom smislu.

Čolak je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je uvjeren da će u roku od 30 dana biti pronađeno najbolje rješenje, navodeći da su međunarodni ugovori i njihovo provođenje isključivo u nadležnosti Predsjedništva BiH.

On je potvrdio da će se odazvati na sastanak koji je u vezi sa potjernicom Interpola Beograd za Orićem i Meholjićem za 7. februar sazvala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, a na koji su pozvani još i glavni tužilac BiH Goran Salihović i predsjednik Suda BiH Meddžida Kreso.

Na konstataciju novinare da se ne može dva puta suditi za isto krivično djelo i da je Orić već odgovarao pred Haškim tribunalom, Čolak je rekao da u ovom trenutku ne raspolaže informacijama koji su slučajevi obrađeni u haškoj presudi.

“Naravno, ukoliko je riječ o istom događaju i žrtvama, sasvim je jasno da se ne bi moglo suditi drugi put”, rekao je Čolak.

On je naveo da BiH nama obavezu da izručuje svoje državljane, te precizirao da je u bilateralnom sporazumu o izručivanju precizirano da je ono moguće samo u slučajevima organizovanog kriminala, korupcije i pranja novca.

“Dakle, sporazumom su isključena krivična djela ratnog zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida ne samo sa Srbijom, jer je ovakav sporazum sklopljen i sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Makedonijom”, pojasnio je Čolak.

Podsjetivši na protokol tužilaštva BiH i Srbije, Čolak je naveo prioritetno pitanje da tužilaštva na osnovu tog sporazuma razmijene informacije i dokaze.

“Bila bi velika šteta taj protokol dovoditi u pitanje. Ne mogu da govorim da li je takvih kontakata bilo, ali mislim da treba, ne samo u ovom već u svim slučajevima, postupiti kako to protokol nalaže”, smatra Čolak.

Beogradska kancelarija Interpola dostavila je svim članicama Interpola međunarodne potjernice s ciljem hapšenja i ekstradicije Orića i Meholjića.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH proslijedila je Ministarstvu pravde BiH u dalju nadležnost dopis Kancelarije za pravna pitanja Generalnog sekretarijata Interpola, u kojem se traži obavještenje da li postoje bilo kakvi prigovori BiH u vezi sa evidentiranjem informacija o Oriću i Meholjiću u bazama podataka Interpola.

Zatraženo je da se odgovor dostavi Generalnom sekretarijatu Interpola u roku od 30 dana od dana prijema dopisa, jer će u suprotnom informacije biti registrovane u Interpolovim bazama podataka, odnosno potjernice će dobiti aktivni status, čime lica mogu biti lišena slobode u zemljama-članicama.

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine zatražilo je istragu protiv Orića i još četiri Bošnjaka osumnjičena za navodni ratni zločin nad Srbima u Podrinju. Zahtjev je podnesen Višem sudu u Beogradu zbog sumnje da su Orić i ostali počinili ratni zločin protiv srpskih civila u mjestu Zalazje i Donji Potočari, u opštini Srebrenica 12. jula 1992. godine.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH obavijestila je Interpol Beograd, Generalni sekretarijat Interpola, Ministarstvo pravde BiH i nadležne policijske agencije u BiH o nemogućnosti raspisivanja difuzne potjernice za njima na teritoriji BiH i nemogućnosti njihovog izručenja, s obzirom da su državljani BiH.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Saudijska Arabija ni ove godine neće primati strane hadžije

60.000 ljudi iz te zemlje bit će primljeno na hodočašće, dok niko iz inostranstva neće biti primljen. Saudijska Arabija objavila...

Možda vas zanima i ovo