Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Cormack: Upravljanje državom zahtijeva liderstvo i političku hrabrost

Nemojte propustiti

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack izjavila je danas u Sarajevu da se BiH nalazi na raskrsnici s koje u jednom smjeru može skrenuti unazad u podjele i nacionalizam, ili u napredak u drugom smjeru.

Ona je na konferenciji “Izgledi za napredak“ istakla da je potreban odlučan pristup zvaničnika da bi ekspeditivno riješili probleme koji su pred njima, i nastavili s ostalim potrebnim reformama.

Cormack je rekla da je problem o nepostizanju kompromisa u vezi s izborima u Mostaru, primjer kako bh. zvaničnici ne ispunjavaju svoje obaveze.

Istakla je da upravljanje državom zahtijeva liderstvo i političku hrabrost, a ne samo nastojanje da trajete duže od svojih političkih protivnika.

Ambasadorica Cormack je naglasila da u demokratskom društvu građani dijele odgovornost da osiguraju da zvaničnici rade u njihovom interesu.

Saradnik Centra za transatlantske studije Saša Toperić ocijenio je da je BiH ove godine dokazala da može mnogo bolje i mnogo više, te da kad su reforme u pitanju nema vremena za gubljenje i za beskonačno usaglašavanje stavova.

Tranzicija u kojoj privatni sektor treba postati lokomotiva razvoja privrede neće biti nimalo jednostavna, i zahtijevat će otvaranje novih tržišta i podršku svih nivoa vlasti.

Toperić tvrdi da će javni sektor morati proći kroz rekonstruiranje, što će dovesti do otkaza i odlazaka u prijevremenu penziju za mnoge radnike.

Premijer KS-a Elmedin Konaković kazao je da kantoni možda nose i najveći teret reformi, između ostalog i zbog činjenice da su dvije trećine zaposlenih u javnoj upravi na nivou kantona.

Naveo je da je Kanton Sarajevo odlučno krenuo u reformske procese, te da ima dobru saradnju s Vladom FBiH i već je napravio određene korake.

Konaković je rekao da je KS dobio javne pohvale za borbu protiv korupcije, što smatra primarnim zadatkom kantonalne vlade.

Konferenciju je organizirala Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose – SAIS radi pružanja podrške započetim reformskim procesima u BiH.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo