Subota, 17 travnja, 2021

COVAX već isporučio 10 miliona doza u 15-ak zemalja, BiH kasni i za Ruandom

Nemojte propustiti

Vijeće ministara BiH danas je saopćilo da je BiH ispunila sve uvjete za dobijanje vakcina preko ovog mehanizma. Naše vlasti tvrde da je riječ o “naknadnim” zahtjevima za isporuku vakcina.

No, činjenica da je 15-ak zemalja već dobilo vakcine, a da su uvjeti isti za sve, dovoljan je dokaz da je i BiH mogla ranije dobiti vakcine, piše Face.ba.

Vakcine su, preko COVAX-a, već dobili Sudan, Demokratska Republika Kongo, Kenija, Senegal, Lesoto, Nigerija, Gana, Angola, Kambodža, Južna Koreja, Kolumbija, Ruanda, Gambija, Obala Slonovče i Indija.

Ovaj mehanizam već je isporučio oko 10 miliona doza. Još oko pola miliona doza na putu je ka Filipinima.

Riječ je uglavnom o vakcinama AstraZeneca, a prva država koja ih je dobila bila je Gana.

Osim toga, više od 100.000 doza Pfizerovih vakcina jučer je isporučeno u Ruandu koja je tako postala prva siromašna država koja je primila vakcine američkog proizvođača.

I dalje nema tačnog datuma kada će prve vakcine preko COVAX-a stići u BiH. U posljednjem planu objavljenom početkom sedmice rečeno je da BiH treba dobiti 108.000 vakcina AstraZeneca do kraja maja.

No, kada će vakcine tačno doći još se ne zna.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Severina poslije 17 godina progovorila o intimnom snimku o kojem je brujao cijeli region: Nisam izlazila iz kuće 6 mjeseci, to je bio šok

Pjevačica Severina Kojić našla se u jeku medijske pažnje 2004. godine kada je u javnost isplivao njen intimni snimak. Kaže...

Možda vas zanima i ovo