Srijeda, 4 listopada, 2023

Čović: Bošnjaci žele kontrolu nad FBiH i da isključe Hrvate iz vlasti

Preporučeno

Čović kaže da je Turska izuzetno jaka u lobiranju interesa Sarajeva što potvrđuju i cjelokupna dešavanja u vezi prijema Švedske i Finske u NATO.

Dragan Čović, predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine u intervju za Večernji list BiH govorio je o nedavno održanom sastanku političkih zvaničnika u Briselu, na kojem nije prisustvovao te o kako tvrdi, namjerama Bošnjaka da preuzmu kontrolu nad Domom naroda Federacije BiH i time, kako objašnjava, cijelim entitetom i isključili Hrvate iz vlasti.

Čović kaže da je u Briselu trebalo rješavati pitanje izmjena Izbornog zakona BiH.

Upravo se čita:  Vijeće ministara BiH: Ratifikacija dva sporazuma kojima se olakšava mobilnost stručnjaka na Zapadnom Balkanu

“Poručio sam kako se mene dovelo u poziciju da sam razgovaram s 15 dužnosnika iz drugih dvaju naroda. Hrvata je ukupno 9 zastupnika u oba doma državnog Parlamenta, što je 16 posto od ukupnog broja od 57. Upravo je toliko Hrvata u zemlji. A mi smo dovedeni u poziciju da razgovaramo s devet bošnjačkih stranaka. To je bilo potpuno nelogično, da kažem besmisleno. Da ne spominjem dvojicu bošnjačkih članova Predsjedništva BiH”, naveo je Čović.

Također, Čović ponavlja da je sastav Centralne izborne komisije BiH nelegalan iako je prvostepenom odlukom Suda BiH utvrđeno da su članovi ove institucije izabrani u skladu sa zakonom. Sve se to, kako je kazao Čović, dešava da Bošnjaci u Domu naroda FBiH nakon Općih izbora u oktobru, imenuju dovoljan broj delegata kako bi imenovali Vladu FBiH i time, kako je rekao, preuzeli cijeli entitet.

Upravo se čita:  Vučić: Situacija na Kosovu najkomplikovanija i najopasnija do sada

“Mi imamo devet zastupnika. Evo, neka nas bude 11, a treba četvero po jednom mandatu, Bošnjacima nije problem ugurati četiri svoja “Hrvata”. Imamo svakodnevne podatke s terena te čak iz dijela međunarodne zajednice kako se bošnjačke stranke sustavno organiziraju te će učiniti sve kako bi došle do broja šest i posve preuzele FBiH i isključile Hrvate iz vlasti. Sve bi to vodilo u apsolutnu krizu. Mi pak smatramo kako bi bilo važno radi relaksiranja ukupne situacije da bošnjačka strana bude demotivirana to učiniti”, istakao je Čović.

Upravo se čita:  I Ramo Isak poslao poruku Dodiku: Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bh. ljepotama

Osim toga, Čović kaže da je Turska izuzetno jaka u lobiranju interesa Sarajeva što potvrđuju i cjelokupna dešavanja u vezi prijema Švedske i Finske u NATO.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Šta donosi najavljeni zakon: Koliko rakije će se moći proizvoditi?

Koliko se alkoholnog pića godišnje proizvede u FBiH – niko ne zna. Ova oblast je potpuno u “sivoj zoni”,...

Možda vas zanima i ovo