Četvrtak, 27 siječnja, 2022

Čović: Dodikova posjeta Zagrebu dobrodošla

Autor:Srna

Nemojte propustiti

– Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskog. To je put koji se mora ubrzano mijenjati a nikako prešutjeti. S te strane posjeta Dodika Zagrebu je dobrodošla i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme – kazao je Čović.

Posjeta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu dobrodošla je budući da se Hrvatska snažno zalaže da BiH dobije evropske perspektive „s obzirom na podijeljenost koja snažno dominira zbog pokušaja stvaranja unitarne i centralističke države“, izjavio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Čović je istakao kako je u Dejtonu dogovoreno „nešto dijametralno suprotno i da Dodik na to upozorava“.

– U tome je korijen nesnošljivosti između političkog Sarajeva i njega. Siguran sam da razgovori s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem mogu postići dobre rezultate da se čuje glas predstavnika srpskog naroda u BiH, bez obzira na to ko to bio – rekao je Čović za “Večernji list”, izdanje za BiH.

Lider HDZ-a BiH smatra da je neophodno nastaviti razgovore ovim intenzitetom da bi se društvo u BiH organiziralo na tragu onoga što je u Aneksu četiri Dejtona definirano – da se osigura legitimno predstavljanje na svim nivoima.

– Danas u Predsjedništvu BiH imamo dva predstavnika bošnjačkog naroda i jednog srpskog. To je put koji se mora ubrzano mijenjati a nikako prešutjeti. S te strane posjeta Dodika Zagrebu je dobrodošla i može pomoći da se bolje razumijemo i nadilazimo probleme – dodao je Čović.

On je naglasio je da imao više susreta sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, ali da ni izbliza ne privlače toliku pažnju kao sastanci sa Dodikom, što se „ogleda medijskim istupima u Sarajevu, jer se želi dati posebna dimenzija toj mitomaniji“.

– S Dodikom razgovaram o svim temama koje se tiču života i funkcionisanja BiH, te vlasti. U dvadesetak godina, koliko surađujemo, nismo razgovarali o Bošnjacima, a da oni nisu bili prisutni na sastancima. I dalje ću nastojati održati profesionalan i korektan odnos s Dodikom, kao i s Izetbegovićem, Radončićem i drugima – napomenuo je Čović.

On smatra da će ubrzo na sto biti potrebno staviti raspravu o kandidatskom statusu BiH što će podrazumijevati i izmjene Ustava, odnosno Dejtonskog sporazuma, te dodao da će o tome u kojem obimu odlučivati, prije svega, predstavnici konstitutivnih naroda u BiH.

– Treba očekivati da će u tome biti prisutna i podrška međunarodnih institucija. Uvjeren sam da se pozicija tri naroda ne može uništiti ni dotaknuti, ne može se eliminirati iz institucija. Svi koji pokušavaju na takav način djelovati treba da znaju da time ukidaju BiH, a ja u tome ne želim biti sugorovnik – naglasio je Čović.

Više s weba

Izdvajamo

Drastično skočila cijena peleta: Nekad je bio 300 KM po toni, a evo koliko je poskupio od ponedjeljka

Nesrazmjer između potražnje i dostupnosti peleta doveo je do toga da ga u prethodnom periodu nije bilo dovoljno za...

Možda vas zanima i ovo