Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Čović i Izetbegović održali iznenadni sastanak s Nelsonom i Sattlerom, lider HDZ-a tražio samo jednu stvar

Autor:S.B.

Nemojte propustiti

Politički trenutak za početak pregovora, po nekima, nije dobar, jer se lokalni izbori u nekoliko općina i gradova ponavljaju, a mnogo je kontroverzi i oko provedbe izbora u gradu Mostaru, pa i oko uspostave lokalne vlasti.

Nakon niza bilateralnih susreta čelnika vodeće hrvatske i bošnjačke stranke Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića te njihovih pojedinačnih razgovora s američkim ambasadorom u BiH Ericom Nelsonom i šefom Delegacije EU-a Johannom Sattlerom, uslijedio je i zajednički sastanak svih ovih aktera, piše “Večernji list BiH”.

Kako saznaje “Večernji list”, Čović i Izetbegović, uz najbliže stranačke saradnike, sastali su se jučer s Nelsonom i Sattlerom. Ovaj sastanak zapravo je već ranije najavljen i potpuno je očekivan. Glavna tema novog kruga razgovora bila je reforma izbornog zakonodavstva.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je prošle sedmice da će, prije otpočinjanja novog kruga razgovora, ambasadorima Nelsonu i Stattleru predati prijedloge hrvatske strane za izmjene Izbornog zakona kako bi oni bili potpuno upoznati što Hrvati predlažu kao konkretna rješenja i zbog čega. Još ranije su ti prijedlozi prezentirani bošnjačkoj strani, odnosno SDA i Bakiru Izetbegoviću. Upravo na jučerašnjem sastanku, kako se doznaje, razgovaralo se o konkretnim prijedlozima i rješenjima koja bi trebalo uputiti u parlamentarnu proceduru. Politički trenutak za početak pregovora, po nekima, nije dobar, jer se lokalni izbori u nekoliko općina i gradova ponavljaju, a mnogo je kontroverzi i oko provedbe izbora u gradu Mostaru, pa i oko uspostave lokalne vlasti.

S bošnjačke strane će, sasvim izvjesno, i dalje biti insistiranja da se u reformu Izbornog zakona ugrade i neka druga rješenja koja se ne tiču legitimnog nacionalnog predstavljanja.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Dodik: Čekam da se Trump vrati na vlast pa ćemo RS otcijepiti, nisam protiv muslimana, eto njima njihova Federacija

- U Republici Srpskoj trpimo zbog BiH svih ovih godina. Uspjeh naše države, uspjeh naše slobode je u tome...

Možda vas zanima i ovo