Petak, 3 veljače, 2023

Čović iz Zagreba ohrabren Plenkovićem i Milanovićem prijeti stabilizaciji BiH

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Predsjednik Milanović potvrdio je kako Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović u srijedu je boravio u Zagrebu gdje je u odvojenim susretima razgovarao sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom RH Andrejom Plenkovićem.

Iz Ureda predsjednika Hrvatske saopćili su da je tema razgovora bila politička situacija u BiH nakon što su raspisani izbori u BiH, odnosno o “posljedicama održavanja izbora po postojećem Izbornom zakonu za položaj Hrvata u BiH.”

Predsjednik Milanović informirao je gospodina Čovića i o svojoj inicijativi da Republika Hrvatska učini dodatne napore prema partnerima u EU i NATO-u kako bi se osiguralo pravo Hrvata u BiH da biraju svoje predstavnike u tijela vlasti. Složili su se kako je neprihvatljivo da se Hrvate u BiH, koji su konstitutivni narod, preglasava ponovo na izborima te da održavanje izbora po sadašnjem zakonu ne ide u korist stabilizacije BiH.

Predsjednik Milanović potvrdio je kako Hrvatska neće odustati od zalaganja za prava i punu ravnopravnost Hrvata u BiH.

Milanović je čak zatražio pd Plenkovića sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog BiH.

U dopisu premijeru Andreju Plenkoviću upozorio je da će “provođenjem izbora uz postojeći zakon Hrvati u BiH, kao jedan od tri konstitutivna naroda, izgubiti ravnopravnost i ustavna prava koja su im zajamčena Dejtonskim sporazumom.”

Iako je iz Zagreba poručio da se HDZ BiH sprema za izbore, Čovićevo pismo međunarodnim zvaničnicima u kojem jasno govori o novoj teritorijalnoj reorganizaciji ipak je alarm da će HDZ pokušati prizvesti scenario daljnje destabilizacije BiH.

U razgovoru za hrvatski RTL kazao je kako je konačni koncept “naše reorganizacije i institucionalne i teritorijalne pitanje dogovora koji ćemo raditi unutar Hrvatskog nacionalnog sabora”.

“Ako se ništa ne dogodi u izbornom zakonu u ova dva mjeseca, male su šanse da se bilo što desi. Bošnjački narod dominantnom većinom može izabrati i Dom naroda i predsjednika i to je prakticirao više puta, a to bi značio i kraj BiH kao takve. Morat ćemo se ništiti s onim vjetrovima koji nas nastoje eliminirati i onom njihovom traženju bošnjačkog naroda da ovlada do kraja Federacijom, da od Federacije napravi bošnjačku Federaciju. To moramo spriječiti i ja sam uvjeren da ćemo to uspjeti”, zaključio je Čović.

Ambasade SAD i Ujedinjenog Kraljevstva reagirale su na izrečene prijetnje, a kako se moglo iščitati između redova Velika Britanija je spremna upotrijebiti i sankcije u slučaju Dragana Čovića.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vlada FBiH saglasna o produženju zabrane izvoza drvnih sortimenata do juna

Privremena zabrana odnosi se na izvoz šumskih drvnih sortimenata svrstanih u jedanaest tarifnih oznaka, a koje uključuju neobrađeno drvo. Vlada...

Možda vas zanima i ovo