Utorak, 18 siječnja, 2022

Čović nakon američkih sankcija Dodiku: Nahodao sam se ja po sudovima

Nemojte propustiti

Nakon sastanka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru predsjednik ove grupacije stranaka govorio je o aktuelnim političkim temama, reformama Izbornog zakona, a odgovarao je i na pitanja sankcija Miloradu Dodiku.

Lider HDZ-a Dragan Čović nakon današnje sjednice Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) odgovarao je na pitanja novinara o mogućim američkim sankcijama i protiv njega.

Pitanje se odnosilo na tvrdnje pojedinih analitičara kako američka administracija i protiv Čovića ima dokaze vezane za krivična djela u Aluminiju i Hercegovačkoj banci. Čović je kazao kako su to tvrdnje još iz vremena visokog predstavnika Wolfganga Petritscha.

“Nahodao sam se ja po sudovima u vremenu Petritscha, sedam godina, apsolutno se nahodao i časno nahodao”, odgovorio je predsjednik HDZ-a.

Dodao je kako je i tada govorio isto kao što govori i sada.

“Kad sam krenuo u taj proces na dan kad mi je završio mandat u Vladi FBiH, krajem marta 2001. godine, za sedam dana sam morao otići na sud. To vam je bio taj obračun s politikama. Mislim da i danas rade isto oni koji ne misle kao što mi mislimo o BiH. Iz vana neki i danas rade isto”, odgovorio je Čović.

Nakon sastanka Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u Mostaru predsjednik ove grupacije stranaka govorio je o aktuelnim političkim temama, reformama Izbornog zakona, a odgovarao je i na pitanja sankcija Miloradu Dodiku.

“Ja ne bih ništa bojkotovao dok još tragamo za rješenjima i ne bih odavao strategiju ‘B’, strategiju ‘C’, koju uvijek neko ima u rezervi”, odgovorio je Čović na direktno pitanje o eventualnom bojkotu narednih izbora, a koji je ranije spominjan.

O američkim sankcijama Dodiku, rekao je sljdeće:

“Recite mi da li su do sada sankcije Dodiku uticale na nešto. Ja mislim da je dobio sankcije koje je već imao. Vi morate razgovarati s ljudima koji imaju pozicije u institucijama. Ja bih odvojio kriminal i korupciju od neke opće priče. Za kriminal postoje institucije ako neko ima dokaz”, kazao je on.

Čović je kazao kako bi se o Izbornom zakonu trebao ponovo napraviti širi sastanak za deset ili petnaest dana, da će to biti nova mogućnost približavanja stavova te kako i ovih dana traju pojedinačni sastanci stranačkih lidera s predstavnicima međunarodne zajednice i ambasadorima.

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo