Subota, 28 siječnja, 2023

Čović nakon sastanka sa Osmorkom: Opredijelili smo se da napravimo promjene. Nismo odustali od legitimnog predstavljanja

Nemojte propustiti

– Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast i za to da napravimo promjene. Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH danas je nakon sastanka Osmorke i HDZ-a BiH koji je održan u Konjicu izjavio da više neće govoriti “HDZ i Osmorka, već partneri”.

– S trećim partnerom kad budemo sjeli, u narednih pet do šest dana, usaglasit ćemo dalje elemente, a cilj je da u ovoj godini imamo Vijeće ministara i minimum usvojen budžet – rekao je Čović danas u Konjicu, dodavši da se isto odnosi i na Vladu FBiH.

Razgovarali su o onome što opterećava odnose i kako to relaksirati, te kako će ovo partnerstvo “upražnjavati kroz resore”.

– Tu jedno duže vrijeme nismo pratili ono na što nas život tjera – energetika, poskupljenja, inflacija. Vjerujem, da ćemo se bez ikakvih tenzija dogovarati. Cilj je stvoriti atmosferu koja će potvrditi da smo spremni za kandidatski status do kraja ove godine. Idemo intenzivno, svaku aktivnost usklađivati sa zakonima EU – izjavio je Čović danas između ostalog.

Dodao je da nisu odustali od pristupa legitimnog predstavljanja legitimnih naroda.

– Naravno, da imamo vrlo složenu strukturu u načenju biranja u Domu naorda kada je u pitanju biranje predsjednika odnosno potpredsjednika Vlade Federacije – poručio je Čović.

– Mi smo se opredijelili za zajedničku vlast i za to da napravimo promjene. Nismo odustali od legitimiteta svugdje gdje Ustav to navodi. Kada je u pitanju sutrašnji žrijeb – mislim da će sve biti jasno.

 

Interesantno za vas

Izdvajamo

Tužna vijest: Preminuo bh. glumac Saša Petrović

Bosanskohercegovački glumac Saša Petrović je preminuo. Ovu vijest objavio je bh. reditelj Srđan Vuletić koji je za portal "Avaza" samo...

Možda vas zanima i ovo