Nedjelja, 1 listopada, 2023

Čović: Nismo dobili kandidatski status zbog kočničara iz Sarajeva

Autor:Fena

Preporučeno

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako je Europska unija bh. političarima poslala poruku, a ta poruka je, po njegovim riječima, da se mora promijeniti Izborni zakon.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je kako su “kočničari iz Sarajeva” najodgovorniji što Bosna i Hercegovina nije dobila kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji.

“Konačno smo dobili nekakvu poruku koju bismo trebali svi razumjeti, a osobito predvodnici politika unitarizma iz Sarajeva, nacionalisti koji pokušavaju stalno okriviti nekoga za nefunkcioniranje BiH, da razumiju da su oni najveći kočničari svih pozitivnih procesa u BiH, da razumiju da zbog njih nismo dobili kandidatski status zadnjih šest ili sedam godina, pa ni ovaj put”, komentirao je Čović odluku Europskog vijeća da se našoj zemlji ne dodijeli kandidatski status.

Upravo se čita:  Milorad Dodik je bio donedavno nedodirljiv. Više nije

Prvi čovjek HDZ-a BiH kazao je kako je Europska unija bh. političarima poslala poruku, a ta poruka je, po njegovim riječima, da se mora promijeniti Izborni zakon.

“Vjerujem da će imati dovoljno mudrosti da pročitaju sve odluke, i one kojima su se neki ponosili prije izvjesnog vremena kada smo bili na sastancima u Bruxellesu, niječući kako je tamo kazano da trebamo odmah riješiti pitanje Izbornog zakona. Oni spominju samo ono najdalje – šest mjeseci, nitko neće da vidi suštinu.

Upravo se čita:  Izetbegović se oglasio o hapšenju Zildžića: Nije trebao to raditi

Mi moramo promijeniti izborno zakonodavstvo odmah kako bismo mogli implementirati izborne rezultate nakon izbora, stvoriti politički ambijent da BiH, uz rješenje svih drugih pitanja iz onih 14 prioriteta, da bismo na jesen, eventualno, dobili kandidatski status”, izjavio je Čović na proslavi 25. godišnjice mostarskog Medicinskog fakulteta.

“Zašto na jesen? Upravo da nas testiraju jesmo li u stanju provesti izborni ciklus na korektan, demokratski način. Jesmo li u stanju spriječiti da jedan narod, brojniji, bira manje brojnijem narodu predstavnike u Predsjedništvo i Dom naroda, i to će biti ta mjera”, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Policija o ubistvu Tuzli: Šta se sinoć dogodilo u naselju Miladije?

U tuzlanskom naselju Miladije sinoć se desilo stravično ubistvo u kojem je Emin Mustafić zvani “Pinki” usmrtio Ismara Karahmeta...

Možda vas zanima i ovo