Četvrtak, 25 travnja, 2024

Čović otkrio kako se misli provesti “reorganizaciju BiH na temelju federalizma”

Autor:N1

Preporučeno

Pozvao je i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da se riješi kriza u državi jer su upravo oni, kako je ocijenio Čović, posljednjih 20 godina uvodili “puzajuće” promjene Daytona.

Dragan Čović, lider HDZ-a BiH i predsjednik HNS-a BiH, danas je još jednom poručio, da ako ne dođe do izborne reforme, nema uslova za održavanje izbora najesen.

Hrvatski narodni sabor BiH na izvanrednom je zasjedanju u Mostaru jednoglasno usvojio niz zaključaka koji se tiču aktualne političke situacije u Bosni i Hercegovine i izmjena izbornog zakonodavstva.

Upravo se čita:  Mijenjaju se "pravila igre": Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Nakon zasjedanja u obraćanju javnosti Čović je otkrio šta očekuje od “bošnjačkih predstavnika”.

“Uvjeren sam da će kolege Bošnjaci, političari razumjeti ovo što smo danas zaključili. S toga smo do kraja otvorili vrata za razgovor za budućnost naše domovine BiH. Bude li način ponašanja jednog dijela tih političara kao do sada – bojim se da neće biti razloga za optimizam da će se nešto promijeniti”, rekao je Čović.

Također, pozvao je i predstavnike međunarodne zajednice da pomognu da se riješi kriza u državi jer su upravo oni, kako je ocijenio Čović, posljednjih 20 godina uvodili “puzajuće” promjene Daytona.

Upravo se čita:  Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

Na pitanje novinara šta znači zaključak “kako će se inzistirati na reorganizaciji BiH na temelju federalizma”, lider HDZ-a BiH je kazao da su svi zaključci jasni, pa i taj, i da su sa pažnjom pripremljeni.

Kako će provesti tu “reorganizaciju”?

“Na način da sve ono što je Ustav, i zakoni koji se veže za taj Ustav, omogućili jednoj političkoj opciji. Mislim da se u svakom zaključku vrlo jasno pokazuje naša opredjeljenost za razgovore i da nema pravnih uslova za izbore ukoliko se ne promijeni postojeći Izborni zakon”, zaključio je Dragan Čović.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

Podsjećamo, HNS je danas pozvao na nastavak razgovora o izbornim reformama u BiH. U zaključcima se ističe kako nema uslova za održavanje izbora najesen.

Iz HNS-a su poručili kako neće dopustiti pokušaje preglasavanja Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima. U slučaju da pregovori ipak ne uspiju, HNS BiH naglašava kako će se inzistirati na reorganizaciji BiH na temelju federalizma.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Pogledajte kako je letio njemački vojni avion iznad BiH

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će, u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta...

Još vijesti za vas