Utorak, 30 svibnja, 2023

Čović: Pregovori u Neumu nisu uspjeli… Mesić nije uspio sačuvati Jugoslaviju, a sad bi sačuvao BiH!

Nemojte propustiti

Kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.

Informisao sam kolege o onome što smo razgovarali proteklih šest mjeseci sa predstavnicima drugih stranaka. Pregovori u Neumu nisu uspjeli u formatu kako je planirano. U četvrtak u 12 sati u Parlamentu BiH ćemo imati sastanak stranaka koje su sjedile i u Neumu i učinit ćemo sve da napravimo iskorak. Razgovarali smo danas o tome kako se dalje ponašati, a pripremamo proširenu sjednicu HNS-a i vanredni Sabor 19. februara – kazao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a i zajedničke sjednice bh. i hrvatskog rukovodstva HDZ-a, javlja Federalna.ba.

Na sastancima se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji, izmjenama Izbornog zakona i pripremama za sjednicu HNS-a i vanredni sabor Hrvatskog narodnog sabora.

– Odluka Ustavnog suda BiH stavila je van snage određene odrednice Izbornog zakona i kaže se da se promjena mora napraviti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ako je nema, onda je vrlo jasno da ne postoje zakonske mogućnosti da se izbori organiziraju, kako kažu iz CIK-a i međunarodne zajednice. Rekao sam u subotu Schmidtu, odnosno pitao, zašto je porukom ohrabrio jednu stranku na početku pregovora da ne mora postići dogovor – kazao je.

Upravo se čita:  Dodik danas s Putinom u Moskvi

Ističe da misli kako nema preduvjeta za izbore, ako se ne izmjeni ono što je Ustavni sud stavio van snage.

– Ali ja i dalje vjerujem da ćemo promijeniti to – rekao je Čović

Kazao da je HDZ predstavio razne modele za izbor člana Predsjedništva BiH te da su svi modeli tzv. elektorski odnosno da svaki kanton ima određeni broj elektora i da pobjednik u tom kantonu nosi sve tzv. elektorske glasove.

– Bošnjačka strana je posljednji dan izašla s prijedlogom koji sam doživio kao alibi prijedlog. To je prijedlog s jednom listom, zajedničkom, i iz nje bi se iz modela elektora definisali prvi i drugi član Predsjedništva BiH. Opet su tu neka plutajuća rješenja. Mi smo nudili dvije izborne jedinice odnosno dvije liste. Venecijanska komisija je rekla da je to uredu, kao i legitimno predstavljanje, kao predstavnici hrvatskog naroda i svih ostalih”, rekao je lider HDZ-a.

Čović je naglasio da je HDZ BiH dobio punu podršku HDZ-a iz Hrvatske za sve što rade u BiH na izmjenama Izbornog zakona BiH. Naglasio je i da su stranci veoma zainteresirani za ove pregovore te da treba nastaviti razgovarati.

Upravo se čita:  Vukanović nazvao Mijatovića saradnikom BIA-e i pozvao ga na TV duel, ubrzo stigao odgovor

– Ako ja želim Komšića, onda Izetbegović želi Herceg-Bosnu – odgovorio je Dragan Čović, čelnik HDZ-a BiH, Bakiru Izetbegoviću na izjave da Čoviću odgovara Željko Komšić u Predsjedništvu BiH.

– Vjerovatno bi mogli istim riječima komentirati naša nastojanja i uspjeh o razgovorima. Tu bih stao da nikoga ne povrijedim – dodao je.

Nema uvjeta za izbore kazao je Dragan Čović nakon sjednice HDZ-a BiH. Kao razlog tome Čović je kazao da prema odluci Ustavnog suda, postoji odrednica koja se tiče izbornog zakona, a gdje stoji da se promjena izbornog zakona mora napraviti.

– Promjene nisu napravljene te stoga nema uvjeta za održavanje izbora – kazao je Čović.

Nadalje je Čović govorio o neumskim pregovorima i “elektorskom načinu glasanja”.

Na pitanje zašto je otišao na posebnu sjednicu NSRS, Čović je kazao kako je svjestan da je njegova posjeta izazvala lavinu reakcija iz političkog Sarajeva.

– Otišao sam da riješimo pitanje povratka u institucije, jer trebamo čuvati Ustav BiH i jer građanska država nije rješenje. Ovo što posljednjih dana čujemo, Mesić nije uspio sačuvati Jugoslaviju, sad bi sačuvao BiH – rekao je Čović.

Upravo se čita:  Savjetnica u Kabinetu člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u vezi s razrješenjem ambasadora Abdulaha Skake

– Svi oni koji poštuju Ustav moraju poštivati Republiku Srpsku. Da li je neka riječ nekoga dotakla, a izvučena je iz konteksta? Dodik je kazao – vi pregovarajte, mi ćemo podržati šta se dogovorite. Nakon ovog u Nemu, ne znam kako razgovarati u Parlamentu nakon Neuma. I zbog toga sam otišao. Svi će nam oni trebati kao partneri. Ako nema komunikacije kako ćete dalje. Zbog toga sam otišao, svjestan sam različitih komentara, razumijem i osjećaje u vezi s ratom i ostalog. Ali ja sam otišao zbog budućnosti – kazao je između ostalog Dragan Čović.

Na pitanje da li je Venecijanskoj komisiji bila sporna disproporcija vrijednosti glasa, Čović smatra da to može biti samo u slučaju ako bi Bošnjaci masovno glasali za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda ili Hrvati za bošnjačkog.

– Ako toga ne bude, nema problema – smatra Čović i dodaje da bi samo tako moglo doći do tzv. “prelijevanja glasova”.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo