Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Dragan Čović tražio ulazak tima “za pomoć Mostaru”: Ko su Rusi koji su trebali doći u Hercegovinu?

Nemojte propustiti

Notom Ruske Federacije dolazak medicinske ekipe i jedinica posebne tehnike za dezinfekciju, bio je najavljen za 1. maj u prijepodnevnim satima, međutim, odobrenje za njihov ulazak u našu zemlju još uvijek nije stiglo

Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine se obratila Ambasada Ruske Federacije u BiH, a na zahtjev Dragana Čovića, kojom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za “24 člana medicinskog tima i pet specijalizovanih vojnih BAH vozila.

Prema dokumentu koji je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković uputila ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću, ulazak ruskog tima je zahtjevao predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i lider HDZ-a Dragan Čović kako bi “pružili pomoć Mostaru”.

Turković je zahtjev Ambasade Rusije u BiH proslijedila Podžiću koji je naveo da Ministarstvo odbrane nije nadležno dati dozvolu za ulazak oružanih snaga druge države na teritoriju BiH.

Kako je Podžić naveo, ovom ministarstvu nije poznato da je eventualno Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo Odluku kojom bi se odobrio ulazak vojno-medicinskih timova Ruske Federacije na teritoriju Bosne i Hercegovine, kao ni o zadacima na kojima bi eventualno bili angažovani.

“Također, Ministarstvo odbrane i Odružane snage BiH nisu ni na koji način bile uključene u dogovaranje bilo kakvog bilateralnog aranžmana koji bi podrazumijevao boravak i angažaovanje pripadnika Oružanih snaga Ruske Fedracije na teritoriji BiH”, stoji u odgovoru Podžića.

Već boravili u BiH

Kako navode mediji, ovom jedinicom komanduje general-major Mihail Černišov, načelnik hemijske, biološke i radijacijske zaštite Zapadnog vojnog okruga čije je sjedište u Sankt Petersburgu. Srbijanski mediji su ga opisali kao “stručnjaka za biološki rat, generala ‘ubicu korone’ i “jednog od najpovjerljivijih ljudi ruskog predsjednika Vladimira Putina”.

Ruski vojno-medicinski tim boraviio je u Republici Srpskoj od 9. aprila i to na poziv entitetskih vlasti. Avionom je tada u Banjaluku došla grupa ruskih vojnika i njihova vozila za koje je tada pojašnjeno da su namijenjena dekontaminaciji. Nakon toga je objavljeno nekoliko vijesti kako su dezinficirali domove zdravlja i bolnice po gradovima u RS.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je na banjalučkom aerodromu lično dočekao Ruse i srdačno se zahvalio Moskvi na pomoći tada je kazao kako će i Federaciji BiH preporučiti da se osloni na rusku vojsku.

“Ja ću podržati takav zahtjev i nazvat ću određene ljude da se to učini i u Federaciji BiH. Mislim da je veoma je važno da ovakvi ljudi, stručnjaci uđu u njihove kliničke centre u Tuzli, Mostaru, Sarajevu”, kazao je tada Dodik.

Koga je Dodik nazvao u FBiH, još uvijek nije jasno. Ali, poziv je došao od Dragana Čovića.

“Notom Ambasade Ruske Federacije od 30. aprila 2020. godine, informisani smo da će ruska medicinska ekipa koja se sastoji od 24 medicinska radnika i 5 jedinica posebne tehnike za dezinfekciju biti upućena u Mostar radi pružanja medicinske pomoći Univerzitetskoj kliničkoj bolnici Mostar, navodeći da se ista upućuje na poziv gosp. dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navodi se u aktu Ministarstva vanjskih poslova BiH koji je pod oznakom “vrlo hitno” jučer upućeno na adresu Predsjedništva BiH.

Naknadnom notom, jučer je MInistarstvo vanjskih poslova BiH informisano da će se medicinska ekipa sastojati od 25 osoba, umjesto 24 kako je to naglašeno prethodnom notom, koja je kao i prethodna dostavljena na znanje i Ministarstvu sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Kako izvještava N1, notom Ruske Federacije dolazak medicinske ekipe i jedinica posebne tehnike za dezinfekciju, bio je najavljen za 1. maj u prijepodnevnim satima, međutim, odobrenje za njihov ulazak u našu zemlju još uvijek nije stiglo

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U Washingtonu se sastali Denis Zvizdić i Matthew Palmer

"Saglasili smo se da u izmjenama izbornog zakona treba naći demokratsku ravnotežu kolektivnog i individualnog, uz obavezno jačanje integriteta...

Možda vas zanima i ovo