Srijeda, 21 travnja, 2021

Čovićev HNS i Dodik bijesni zbog poruke iz Berlina

Nemojte propustiti

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je u protekla dva dana odradila uspješnu diplomatsku akciju – u Austriji i (pogotovo) Njemačkoj. Najbolje se to može isčitati u nervoznim reakcijama Hrvatskog narodnog sabora kojim rukovodi HDZ i Dodikovog SNSD-a te dijela javnosti naklonjenog ovim opcijama.

Turković se u zadnjih 48 sati sastala sa ministrima vanjskih poslova Austrije i Njemačke, Alexanderom Schallenbergom i Heikom Massom, te na ovim važnim adresama prenijela nezadovoljstvo BiH ponašanjem COVAX mehanizma, s obzirom da je naša država ispunila sve tražene uslove a da druga strana nije ispoštovala svoj dio ugovora. I to je ono što se u ovom trenutku jedino moglo i uraditi. Iste probleme sa dobavljačima i proizvođačima ima gotovo cijeli svijet, pa i jedna Italija koja bilježi cifru od 100 hiljada umrlih od korone.

No HDZ, SNSD i njihove pobočnike nije zabrinuo taj segment posjete Turković. Jer da je HDZ i SNSD briga za vakcine, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević ne bi deset dana odugovlačila sa odgovorima na pisma COVAX-a, a Zoran Tegeltija bi se već davno pokrenui u fotelji prvog čovjeka Vijeća ministara. U Čovićevoj stranci navikli su da ih šira javnost, mediji i analitičari ne drže odgovornim za pitanja poput nabavke vakcina, izgradnje autoputa, uvezivanje radnog staža radnicima itd. Slično je i sa SNSD-om, barem kada je u pitanju federalna javnost.

Jer, jedina stvar o kojoj HDZ brine je izmjena Izbornog zakona koja bi ovoj stranci osigurala neograničenu moć unutar Federacije BiH, dok su kadrovi SNSD-a u državnoj vlasti tek da pokažu kako država ne funkconira. Upravo to što je ministrica Turković u Njemačkoj pozvala na snažniji zajednički angažman EU, SAD i Velike Britanije oko izmjena Izbornog zakona te osnaživanje uloge OHR-a, zasmetalo je čelnicima HNS-a i SNSD-a.

Upravo se Dragan Čović i Milorad Dodik godinama zalažu za zatvaranje OHR-a. To je u svojoj reakciji naglasio i sam Dodik, kazavši da je „Turkovićeva obmanula Masa, jer dva konstitutivna naroda ne žele OHR“.

A da je ministrica Turković uspjela u diplomatskoj akciji potvrdio je i sam njemački ministar Heiko Maas kazavši: “Na osnovu svega što smo danas čuli – smatramo da je svrsishodno da OHR treba da postoji“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Inicijativa Denisa Bećirovića: Hoće li općine zabraniti glorificiranje Ante Pavelića i Draže Mihailovića?

Bećirović u inicijativi, piše Klix.ba, poziva da se to uradi u interesu izgradnje mira, tolerancije, povjerenja, međusobnog poštivanja i...

Možda vas zanima i ovo