Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Čovićev HNS o reakciji SDA na istup hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana: “RH ima obavezu zaštititi Daytonski sporazum!”

Nemojte propustiti

U saopćenju nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor, kojim rukovodi lider HDZ-a Dragan Čović, navodi se kako bošnjačke stranke sebi daju ekskluzivno pravo da budu samoprozvani zaštitnici Bosne, a ponekad i Hercegovine, te su tako i izjave ministra MVEP-a RH Grlića Radmana dočekane “na nož”.

U saopćenju se ističe kako ocjene o eventualnim miješanjima Hrvatske u untrašnja pitanja BiH “trebaju i moraju donijeti institucije BiH kao refleksiju stajališta sva tri konstitutivna naroda, a ne da one budu stav jedne strane koja predstavlja isključivo određeni narod”.

-Pokušaj stvaranja jednostranog monopola nad uređenjem države, koji je uz to i neustavan, za hrvatski narod i njihove legitimne predstavnike je nedopustiv, priopćeno je iuzu HNS-a.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Iz HNS-a naglašavaju da je dociranje koje dolazi iz političkog Sarajeva već odavno postalo svrha samome sebi, pa čak i postalo svojevrsno sredstvo obračuna unutar bošnjačke političke scene.

-U igri “tko je veći Bošnjak/Bosanac” hrvatski narod neće sudjelovati niti se planira uvlačiti u takve igrokaze. Legitimni hrvatski predstavnici žele praktično osigurati svoja Ustavom zajamčena prava i jednak status s druga dva konstitutivna naroda i u tome ima neizmjernu potporu istinskih prijatelja Bosne i Hercegovine, priopćeno je.

Mišljenja su da RH ne skriva niti ima potrebu skrivanja strateške važnosti i partnerstva prema zemlji s kojom dijeli najdužu granicu i takvo što u svom diskursu sa aspekta svih njenih institucija nitko ne može suzbiti ili derogirati.

“Kao što je to bio slučaj s odlukom u predmetu “Sejdić i Finci” koji je trebao postati sredstvo unitarističke politike i nametanja građanskog uređenja države, slični pokušaji i spinovi se nameću da je takvo uređenje stav Vijeća Europe što je apsolutna neistina utemeljena na osobnom stavu jednog od nižih činovnika ove institucije”, priopćeno je.

Iz HNS-a su još jedanput ovim putem zahvalili ministru Grlić Radmanu na neizmjernoj podršci koju pruža BiH kao i konkretnim potezima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini i nastojanjima u kreiranju europske države.

Oštra reakcija SDA

Vodeća bošnjačka partija, optužila je hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana za miješanje u unutrašnje stvari BiH, uz ocjenu kako on na neprimjeren način prijeti i time pokušava utjecati na izmjene izbornog zakona.

Osude na račun šefa hrvatske diplomatije uslijedile su zbog izjava koje je dao u razgovoru za Večernji list od subote. On je potvrdio kako politika Hrvatske u odnosu na BiH ostaje dosljedna te da uz podršku očuvanju cjelovitosti BiH i njenog euroatlanstog puta to istovremeno znači i podršku zaštiti temeljnih prava Hrvata kao konstititivnog naroda, što se može garantirati izmjenama izbornog zakona.

“Definirano je da je (BiH) sastavljena od dvaju entiteta i triju konstitutivnih naroda i ostalih. Ne možemo dopustiti da se nametnu umjetni modeli koji bi išli na štetu bilo kojeg naroda. Hrvatska će biti aktivni zagovaratelj i nećemo dopustiti da budu ugrožena temeljna prava hrvatskog naroda u BiH”, kazao je Grlić Radman pojašnjavajući kako će Hrvatska podržati sve što se dogovori unutar BiH no ukoliko se Hrvate preglasa i ukoliko je hrvatski narod u BiH na taj način ugrožen, Hrvatska im mora pomoći.

Iz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) u nedjelju su na izjave Grlića Radmana reagirali priopćenjem u kojemu su naveli kako je to “izravno miješanje u unutrašnje stvari BiH koje ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima dvije države”.

“Odluku o tome kakvo će biti uređenje Bosne i Hercegovine neće donijeti Grlić Radman, službeni Zagreb, ili bilo koji drugi regionalni centar, bez obzira kakve teške izjave koristili i pritiske vršili, već isključivo institucije BiH”, stoji u reagiranju SDA.

Iz SDA su naveli kako su odlučni da u izmjenama izbornog zakona neće prihvatiti niti jedno rješenje koje će dodatno produbiti postojeću diskriminaciju u ustavnopravnom poretku i izbornom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine a to neće promijeniti “bilo kakve uvijene prijetnje, pa ni ova koju je uputio šef hrvatske diplomatije”.

SDA tvrdi kako Grlić Radman zapravo zagovara rješenja za izmjene izbornog zakona koja su protivna standardima Evropske unije.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo