Subota, 22 siječnja, 2022

Čovićev HNS optužio Bošnjake da su se pridružili blokadi: Dovode u pitanje državu BiH i održavanje izbora

Nemojte propustiti

Hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine – poručuju

Hrvatski narodni sabor (HNS) smatra kako su bošnjački politički dužnosnici i stranke predvođeni SDA-om, najavljenim napuštanjem pregovora ne samo doveli održavanje općih izbora 2022. godine u pitanje, nego i samu budućnost BiH i njenih institucija.

“Bošnjačka unitaristička ideologija utemeljena na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika ne može se izdići iz svojih uskogrudnih i diskriminirajućih postavki, a kako bi izgradili zajedničku domovinu – državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih stanovnika ove države”, navode iz HNS-a.

Kažu kako u okolnostima najveće političke krize, kada je dijalog stranaka u Federaciji BiH u završnoj fazi i kada smo nadomak potpunog stabiliziranja, nakon blokade državnih institucija od srpskog političkog vodstva, dovodi se u pitanje i funkcioniranje federalnih institucija od bošnjačke političke vlasti.

“Naši prijatelji, medijatori i partneri iz međunarodne zajednice sada imaju kristalno jasnu sliku ko, zašto i kakvim metodama zadržavanja statusa quo želi ostvariti svoje velikobošnjačke ideologije i zbog čega izlaze iz cjelokupne priče. Hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine. Jednako važno, još jednaput ističemo kako ne odustajemo ni od borbe za Ustavom zajamčena prava i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH”, izjavili su.

Kažu kako je njihov stav jasan, precizan i nepromjenjiv.

“Pregovori s konačnim dogovorom o svim otvorenim pitanjima nemaju alternativu. Reforma izbornog zakonodavstva mora imati konačan epilog i održivo rješenje gdje će biti stvoreni uvjeti za normalan suživot sva tri naroda i svih stanovnika u BiH, bez diskriminacije i političke majorizacije”, zaključuju iz HNS-a.

Više s weba

Izdvajamo

Zahiragić najavljuje: Predložit ću izgradnju džamije na Trebeviću

Pokretanje inicijative je najavio vijećnik SDA u Općinskom vijeću Stari Grad Adi Zahiragić, inače brat poznatijeg Harisa Zahiragića, zastupnika...

Možda vas zanima i ovo